Питомци Војне Академије на поклоничком путовању српским светињама

Празник Светих Мученика Севастијских торжествено je прослављен у Светосимеоновској Студеници. Свету Литургију је служио високопреподобни архимандрит Тихон уз саслужење више свештеника и ђакона. Уз верни народ Божијој Служби присуствовали су и питомци Војне академије који су овом приликом били гости манастира. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Г. Атанасија, викара Његове Светости, а на основу Споразума о сарадњи Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке и Војне академије, група заинтересованих питомаца најстарије класе Војне академије упутила се 21. марта 2008. године на поклоничко путовање у немањићке задужбине ибарске долине.

Заједно са питомцима на поклоњење светињама пошли су ђакон Јован Бабић, секретар за односе са Војском, ђакон мр Оливер Суботић, члан Одбора, и ђакон Драган Танасијевић, пуковник Јанко Грандић, заменик начелника 1. студенстког пука, капетан фрегате Светозар Василески, заменик начелника Одсека за цивилно-војну сарадњу и поручник Бранко Николић, командир вода у 1. студенстком пуку.

Поклоници су на пут пошли након одслуженог молебана у храму Светог Архангела Гаврила који се налази недалеко од интерната Војне гимназије. Питомци су прво посетили Врњачку Бању где је прота Жарко Данчић са свештенством угостио поклонике трпезом љубави.  Уследио је обилазак манастира Градац. Сестринство манастира заједно са својим  духовним оцем уприличило је сусрет са подмлатком наше Војске. Они су се овом приликом боље упознали са мотивима и циљем монашког подвига.

Након укрепљења, током вечери у царској Студеници дошло је до сусрета питомаца Војне академије, братства манастира и студената богословких наука. Скуп је спонтано прерастао у својеврсни академски округли сто на којем се водила здрава размена знања и искустава о темама које су нарочито значајне за припаднике оружаних снага: Православље и рат, војничка и хришћанска част и достојанство, мир и пацифизам и сл. Недељно литургијско славље на простору који су освештали началници српске државе, Цркве и Војске на недвосмислени начин је потврдило да су Св. Симеон и Св. Сава велико и благословено дело учинили за живота. И после 8 векова у свим стубовима које су они поставили и данас свој допринос дају настављачи и хранитељи ове заоставштине. Здрави и зрели млади људи су опредељени да као војници царства и небеског и земаљског несебично чувају ризнице наше народне душе. Након празничне трпезе љубави, игуман студенички архимандрит Тихон је одговарао на многобројна питања која су постављали питомци. Врсни појци, о. Арсеније и Небојша, чланови групе Пирг су својим појањем улепшали ову свечаност.

Пуни утисака поклоници су поподне посетили Жичу. Делегацију од неколико студената и старешина примио је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Хрисостом. Размењени су утисци о посети питомаца манастирима Жичке епархије.

На крају су поклоници посетили Лазарев град Крушевац и цркву Лазарицу. Старешина храма, прота Драги Вешковац овим поводом је организовао мали концерт који је извео надалеко чувен Лазарички хор. Будући официри нису крили задовољство оним што су видели и слушали. Братсво храма је богатом трпезом испратило ове часне младе људе назад ка престоном граду.