Питомци Војне академије у Епархији шабачкој

Са благословом Његовог Преосвештенства, викара Патријарха српског, Епископа хвостанског Г. Атанасија, група питомаца и студенткиња махом завршних година Војне академије посетила је светиње Шабачке епархије. Њих су пратиле старешине г. ппук Драган Аврамовић, начелник Oдсека за цивилно-војну сарадњу (ОЦВС), г. кап.фрегате Светозар Василески, заменик начелника ОЦВС и г. кап. Жељко Цвијић, командир у студенстком пуку.

Будући српски официри су прво походили стари Соко град. Сабрали су се на Св. Литургији у маленом храму неколико стотина метара подно војног утврђења. Велики број њих се причестио животворним Даровима. Наш домаћин, јереј Зоран Ристивојевић је нашу христољубиву војску срдачно поздравио и окрепио богатом трпезом љубави. Истакао је да је овај дан један од најрадоснијих од када постоји духовни центар подно Соко града и да се Св. Владика Николај Велимировић неизмерно радује окупљању српског војног подмлатка у Његовој светињи. Начелник љубовијске станице полиције Г. Сретен Цвијановић је питомце упознао са бурном војном историјом овога краја и тешким и честим борбама за превласт над Соко утврђењем. Након тога је младост пошла на врх на којем се налазе остаци Соко тврђаве а који данас краси велики крст.

У седишту Шабачке епархије нас је дочекао Његово Преосвештенство Епископ шабачки Г. Лаврентије, наш домаћин на овом путу. У топлом и пријатељском сусрету Владика није крио искрену радост што су му у госте дошли питомци Војне академије. Показао им је Саборни шабачки храм и гроб Луке Лазаревића, војводе из Првог српског устанка. Посебну радост код присутног верног народа је изазвало заједничко певање песме ''Тамо далеко'' војних академаца и Епископа Лаврентија. Као прави српски домаћин Владика је уважене госте послужио добром ракијом, кафом и васкршњим јајима. Када је дошло време растанка сви су помало осетили сету. Епископ Лаврентије је пожелео да што пре дође до новог сусрета. Војни секретар Епископа Атанасија се у његово име од срца Владици шабачком захвалио на гостопримству.

У смирај дана питомци и студенткиње су посетили прелепу Каону. Без даха су омладинци остали пред природним, духовним и градитељским лепотама овог манастира. Игуман о. Андреј је војном подмлатку показао и чувени рибњак, крстионицу, кућу која симболише витлејемску пећину и др. Дружење се завршило вечером уз коју су о. игуман и присутни размењивали искуства о војничким данима. На крају је о. Андреј војне омладинце позвао на што скорије једно целодневно дружење у Каони.

Пуни утисака, духовно укрепљени и освежених знања из познавања националне историје наши питомци и студенткиње су веома задовољни отишли да се посвете својим свакодневним обавезама.

ђакон Јован Бабић