Питомци Војне академије у Студеници

Овога викенда су, са благословом Његове светости Патријарха српског Иринеја и викара Патријарховог Епископа хвостанског Атанасија, питомци Војне академије посетили крагујевачку богословију, Градац, Студеницу и Чачак.

У богословији Св. Јован Златоуст, уважене госте је дочекао ректор протојереј-ставрофор др Зоран Крстић. Упознао их је са животом и радом ове школе, показао им учионице, собе и храм у којем се школују и обучавају будући пастири Српске Цркве. Уприличен је сусрет матураната и питомаца. Имали су много тема за разговор, с обзиром да су пронашли много сличности у начину школовања и код једних и код других. Потом је уприличен заједнички ручак ђака и академаца у трпезарији. Потпуковник Младен Шљивић, који је предводио студенте, захвалио се на топлој добродошлици и изразио велико задовољство што је са својим кадетима имао прилике да се упозна са једном српском богословијом. Јереј Јован Бабић,у име епископа Атанасија, захвалио се о. Зорану и његовим сарадницима и ученицима на пријему.

У поподневним сатима поклоници су посетили манастир Градац, задужбину Јелене Анжујске. Питомцима је нарочито био занимљив податак да су монахиње и монаси у овој светињи углавном високог академског образовања. Разговарали су са духовником ове обитељи, о. Виталијем, који им је објаснио да тиме манастир наставља традицију коју је започела Св. краљица Јелена, да је центар просвећивања и подучавања народа.

У манастиру Студеници питомци су преноћили. Свечано обучени су присуствовали Литургији којој је началствовао игуман обитељи о. Тихон, а саслуживало 4 свештеника и јеромонаха. Као и претходних посета и овога пута је велика радост испунила душе свих присутних под куполама ''мајке свих српских храмова'' због присуства наше војске, сабране око родоначелника Стефана Немање, краља Стефана Првовенчаног и преподобне Ане, мајке Св. Саве. Будући официри су се упознали са богатом прошлошћу ове велике светиње, уживали су у прелепом природном амбијенту и прикупљали снагу за одоговорне дужности које их у будућем раду очекују.

У повратку су посетили Чачак и Саборни храм, који је немањићка задужбина. Дочекао их је старешина храма, прота Саша Јоловић са братством и народом и уприличио богату трпезу љубави за српску христољубиву војску.

Свештеник Јован Бабић