Пјеснички првенац проф. Радинка Крулановића

Пјеснички првенац проф. Радинка Крулановића
Пјеснички првенац проф. Радинка Крулановића
Пјеснички првенац проф. Радинка Крулановића
Пјеснички првенац проф. Радинка Крулановића

У Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, у четвртак 21. јула 2016. године, одржана је промоција књиге "Тишином ти говорим“ професора Радинка Крулановића из Никшића. О пјесничком првенцу Радинка Крулановића, а у питању је збирка поезије, подијељена у цјелине: "Тишином ти говорим“, "Лирске слике“ и "Електризам“, говорио је протојереј Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Он је запазио да је љубав, прожета вјечношћу централна тема ове збирке поезије, али не љубав као самодовољност и испразна прича, већ "Љубав као однос према другом и то, чак, не ради испуњења самих заповијести или неког обзира, него због самог другог као таквог, чије постојање или сапостојање, представља извор нашег постојања, потврда нашег идентитета, сам наш живот и разлог за живот“.

"Љубавни однос према Другоме је спасоносан, али тај спасоносни однос љубави може се градити само из слободе. Јер када човјек љуби из слободе он постаје Личност. А у личности живот и љубав се поистовјећују. И у том односу личност другога за нас постаје конкретно, јединствено и непоновљиво биће. Јер Љубав може све. А онда се можемо заклињати у "љубав као мјеру постојања и смисао свега“. Насупрот тога смрт за личност значи да престаје да буде вољена и да воли, и тада престаје да буде јединствена и непоновљива. Песник иде и један корак даље и свједочи да је за човјека бити и бити у односу постаје исто. тј. човјек може постати он сам, једино ако буде у односу, заједници са другим човјеком и кроз њега са Другим који је Бог“, казао је о. Слободан Јокић.

Крулановић је један од оних 27 професора никшићких средњих школа, који су се 2004. успротивили преименовању српског језика у Црној Гори и због тога остали без посла и услова за егзистенцију.Поштовање према српском језику и ћирилици проф. Крулановић сада, сматра пјесникиње Милице Бакрач,приносина најфинији и најлирскији начин, пјесмом жени, драгој, и то у времену и "у вијеку страдања, тероризма, бешчашћа, никад горег, никад страшнијег отрова“.

"Пјесниково ћутање ("Рекао бих да те волим / али ћутим мудро“) није недостатак храбрости, недостатак праве најоданије ријечи, напротив, ово ћутање, односно тишина која и носи наслов књиге, јесте мудрост, јер је она, којој је пјесма намијењена велика жена са три дивна одсјаја на лицу: она носи Љубав, Вјеру и Наду. Та чудесна жена је вриједна јер је достојна да буде "пјесма пјесама“, она којој је даровано ћутање "јер пјесника ријечи издају, по ко зна који пут“, истакла је Бакрач.

Она је оцјенила да најснажнији печат овој књизи даје ипак појединац који тихо пјева, тихује и воли упркос суровом времену, у ком је „људски колектив постао људождер жељан тероризма“.

У промоцији је учествовао и књижевни критичар Желидраг Никчевић, иначе рецензент промовисане збирке. Никчевић сматра да Крулановићева књига "Тишином ти говорим“ не захтијева уобичајени критички приступ, јер је она "на неки виши и дубљи начин исконски чистија, елементарнија“.

"Ношена је изворном људском емоцијом – љубављу према Творцу и љубављу према ближњем свом, без нарочитих стилских, психолошких, а посебно техничких, лингвистичких егзибиција, лишена извјештачене дистанце и позе коју обично заузимамо кад хоћемо да будемо пјесници или умјетници. Ничега од тога нема, него видимо и осјећамо да човјек пјева, благодари, пати, да се моли исто онако као што дише и да је његова душа, уздрхтала, чежњива рањива душа стварно ту“, нагласио је Никчевић.

На крају промоције обратио се и аутор, захваливши учесницима у представљањуњегове пјесничке збирке и свима који су помогли да ово остварење угледа свјетлост дана. Овом приликом он је казао пјесму, посвећену суграђанима-саборцима, који су учествовали у протестним шетњама у одбрани српског језика у Никшићу.

Вече је водила и стихове из збирке говорила Љубица Зукановић.

Одавно један културни догађај у Никшићу, у организацији Црквене општине Никшић, није изазвао толику пажњу публике као што је то било приликом промоције ове књиге.Промоција је, осим љубитеља писане ријечи и стихотворенија, окупила и све оне који памте жртву никшићких професора и њихову борбу за очување српског језика и идентитета у Црној Гори.

Издавач књиге "Тишином ти говорим“ су: "Штампар Макарије“ из Београда, "Ободско слово“ из Подгорице и "Херцеговина издаваштва“ из Требиња.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка