Плакета Факултета безбедности Епископу липљанском Јовану

У петак, 8. јуна 2012. године, на свечаности поводом Дана Факултета безбедности, која је одржана у великој сали Ректората Универзитета у Београду, декан Факултета др Владимир Цветковић уручио је посебну плакету Његовом Преосвештенству Епископу липљанском Г. Јовану (Ћулибрку) за посебан допринос развоју Факултета и студија безбедности уопште.

Поред Епископа Јована награђени су Центар за мировне операције Војске Србије, Војнообавештајна и Војнобезбедоносна агенција, издавачка кућа Службени гласник, Војна академија, Институт за стратешке студије, Војномедицинска академија, амбасадор Србије у БЈР Македонији Томислав Ђурин, као и друге институције и личности. Свечаности су присуствовали министар просвете Жарко Обрадовић, ректор Универзитета у Београду Бранко Ковачевић и други званичници.

Факултет безбедности је савремена институција са озбиљним међународним угледом на свом пољу, а настао је преображајем некадашњег Факултета за одбрану и заштиту, са циљем да оспособљава кадрове за бављење безбедоносним изазовима XXI века.

Епископ Јован се нарочито бави питањем манипулације сећањем на Други светски рат и страдање у њему као и његовог утицаја на безбедност данас. Нарочиту улогу је имао у остваривању веза са израелским стручњацима, из чега је произашло српско издање књига највећег данашњег стручњака за стратегију и војну историју, Мартина Ван Кревелда. Факултет безбедности је уз Институт за теолошка истраживања саиздавач књиге Епископа Јована Историографија холокауста у Југославији.