Планиран напад на Базилику Светог Петра

Италијанска полиција ухапсила је 20-годишњег Сомалца осумњиченог да је припадник Исламске државе и да је претио да ће поставити бомбе у црквама, укључујући Базилику Светог Петра у Ватикану.  На конференцији за медије у Барију, на југу Италије, полиција је саопштила да се исламиста зове Омар Мошин Ибрахим и да је приведен прошлог четвртка, а потом оптужен за подстицање тероризма и подршку тероризму.

Полиција је навела да је Ибрахим ухапшен након операције праћења која је трајала месец дана, у тренутку када се спремао да напусти Бари, где је радио као чистач. На прислушкиваним снимцима чује се како Ибрахим некоме каже "Хајде да поставимо бомбе у све цркве у Италији". "Где је највећа црква? Она је у Риму", рекао је Ибрахим непознатој особи.

У другом разговору, према наводима полиције, он хвали оне који су "убијали на путу ка Алаху" и поздравља прошлонедељни напад на божићном вашару у Стразбуру, у којем је нападач ватреним оружјем убио петоро људи.

Наводи се да је Ибрахим користио лажно име Анас Калил, а на друштвеним мрежама представљао се као "Јусуф". У Италију је стигао 2016. године, а сумња се да је од раније ангажован као екстремиста Исламске државе. Италијанска полиција је уочи Божића појачала мере обезбеђења око цркава, укључујући Базилику Светог Петра.

Извор:: РТС