Племе Пјешивци: Бранећи светиње, бранимо Светог Василија Острошког и гробове наших предака

Племе Пјешивци или Крајина Старе Црне Горе је племе на сјеверном дијелу Старе Црне Горе, са запада се граничимо са Никшићем, са истока са Даниловградом, са сјевера са Бјелопавлићима и са југа са Чевом. Свети Петар Цетињски је за Пјешивце волио да говори да су му то сјеверна врата Црне Горе.

Ми, потомци наших предака смо се нашли у времену гдје опет вријеба пријетња претварања наших светиња у штале као што су то радили комунисти. Како каже Брана Црнчевић „Будимо потомци да би били преци“, наша дужност је да бранимо светиње јер нас гледа Св. Василије Острошки, кад то кажемо мислимо и буквално јер скоро свако село има поглед на манастир Острог.

Наши ђедови су добро запамтили комунистичке злочине који су на овом простору рађени почев од убијања свештеника преко пуцања у икону Исуса Христа у Цркви Св. Георгија у Богетићима па до бацања првака племена у јаму Добруш код Церова итд. Како латинска изрека каже да је историја учитељица живота, тако смо ми и научили нешто из тога, поучени својим трагичним искуством, данас ми потомци нећемо то дозволити!

Св. Василије је замало могао бити Пјешивачки: по народном предању Св. Василије је започео градњу манастира у селу Дреновштица. Међутим, двије ноћи заредом је алат за градњу нестајао и трећу ноћ га нађу на мјесту данашњег Горњег манастира Острог. То довољно говори о каквом се свецу ради.

Извор: Митрополија црногорско-приморска