Пливање за Богојављенски крст у Аустралији

У недељу, 22. јануара 2017. године, у данима када света Црква и даље прославља празник Богојављења и освећења све Божје творевине парох српске православне парохије Светог Јована Крститеља у Волонгонгу прота Бранко Босанчић осветиће воде Пацифика.

Ово је у Српској Цркви Отаџбине уобичајена и вековна пракса, али на Петом континенту јединствен догађај који следи древним православним обичајима са дубоким смислом и једноставном симболиком. Крст Христов који се спушта у воду означава самог Господа који се поистовећује са најобичнијим људима и скупа са осталим грешницима стаје у ред да уђе у воду и прими крштење од Јована Крститеља. Он својим уласком чисти и освећује воду, али и све оне који у њу улазе. Ово је велики догађај Божијег смирења, Христовог понижења како би спасао све људе. Због тога је необично важно да сви који могу узму учешћа у овом величанственом догађају чудесног сједињења са Христом и примања посебног благослова.

Позивајући све момке и девојке да дођу у луку Волонгонг (Belmore Basin) и пливају за часни крст из Црквене општине у Волонгонгу поручују да су припремили златан крстић за победника, а од спонзора и новчани дар.