Пливање за Богојављенски крст у Теслићу

Пливање за Богојављенски крст у Теслићу
Пливање за Богојављенски крст у Теслићу
Пливање за Богојављенски крст у Теслићу
Пливање за Богојављенски крст у Теслићу

Свечана Богојављенска литија са пливањем за часни крст у Теслићу, према општем интересовању и нивоу организације, прераста у догађај од великог значаја за цијели град и општину.

Овај дивни обичај витешког надметања, препун духовног смисла и символике, представљао је традицију у граду док није насилно прекинут од стране окупаторских власти у Другом свјетском рату. Послератне власти нису дозволиле његово обнављање. Традиција је обновљена прошле године, прегалаштвом свештенства теслићких парохија и Светосавске омладинске заједнице, у сарадњи са Српским соколским друштвом ''Свети Петар Цетињски'' из Теслића, који су одлучни да ову традицију и даље одрже. Манифестација је и ове године носила назив ''За Крст Часни''.

Вјерност предању не огледа се само у обнови форме из прошлости, она представља прије свега вјерност у Духу и аутентичан православни доживљај традиције. Тако је овом надметању претходила Божанствена Литургија са чином Великог освећења воде, наког чега се свечана литија од Спомен-храма Пресвете Тројице упутила у правцу ријеке Усоре, чије су струје освјештане и благословени њени токови дуж цијелог Поусорја.  Уз звуке свесрпске химне ''Боже правде'' и ''Марша на Дрину'', надметала су се двадесет и три српска сокола. Титулу ''Витез Часног Крста'' и прелазни Крст понио је Зоран Кокан из Челинца.
Велико интересовање и успјех манифестације обавезује да свака наредна године буде боља. У томе се организатору помогле, поред Начелника и Скупштине општине Теслић, и бројне друге организације, као и приватни предузетници.

Извор: Епархија зворничко-тузланска