И пљеваљски лекари у литији за одбрану светиња

Мирна борба Пљевљака за одбрану својих светиња настављена је и 12. марта 2020. године на улицама града на Брезници.

У великом броју као и претходних вечери, Пљевљаци су се сабрали код храма Свете Петке, одакле су након одслуженог молебана, у литији још једном показали да не дају своје светиње и да ће се за њих борити и даље. На челу литије био је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

На Тргу у центру града, након саборно изговорене молитве Оче наш, чуварима светиња се обратио и благословио их првопастир милешевски:

-Ми идемо ка Васкрсу и ово је најприкладнији начин хођења ка том највећем празнику - Васкрсењу Христовоме. Господ рече да се од нас тражи не само да верујемо у Њега него да носимо и подвиг Његов: Ко хоће за мном да иде нека се одрече себе, узме крст свој и за мном иде, нека се покаже такав јунак. Сав наш хришћански живот јесте усаглашавање Господу Христу и настојање да ни у чему не изостајемо за Њиме.

Великој народној литији придружила се и група пљеваљских лекара, њих око четрдесет. Учесницима се обратио др Дарио Вранеш:

-Вечерас ми је припала част да вам се обратим у име свих својих колега који су се вечерас јавно одазвали на позив своје свете Цркве у одбрану својих светиња. Као потписници Хипократове заклетве и људи који су сав свој живот ставили у службу хуманости, наша је и дужност и морална обавеза да се јавно обратимо и јавно подржимо наш народ, нашу Цркву, увек а поготово сада у овим судбоносним тренуцима и за народ и за Цркву. Водећи се својом части и идејама хуманости и доброте ми јавно осуђујемо овај антихришћански, антиправославни и антицивилизацијски закон који је директно уперен против наше џвете Српске Православне Цркве и нашега народа.

По благослову владике Атанасија, беседио је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Цетињске Богословије:

-Ми, учесници крсних ходова по Црној Гори, луди смо Христа ради. Нека будемо лудаци, само, што кажу, има лудака и лудака. Ми смо луди Христа ради. Ми можемо овако да шетамо колико год треба, а један ми је рекао: `Немојте да шетате даље од љета јер ће почети туристичка сезона`, а ми кажемо: `Па ово ће бити највећа туристичка атракција. Доћи ће из бијелога свијета да виде како мала Црна Гора брани велике светиње`, рекао је између осталог отац Гојко Перовић.

Литија је потом наставила до храма где је одржан кратак културно-уметнички програм уз учешће гусларâ Васа Ђондовића и Максима Војводића.

Извор: Епархија милешевска

И пљеваљски лекари у литији за одбрану светиња
И пљеваљски лекари у литији за одбрану светиња
И пљеваљски лекари у литији за одбрану светиња
И пљеваљски лекари у литији за одбрану светиња