Плодови мисије српских монаха у Африци

Први пут у историји Српске Православне Цркве, а са благословом надлежног митрополита Јоханесбурга и Преторије, г. Серафима (Александријска Патријаршија), 17/4. јуна 2007. године, на дан Св. мироносица Марте и Марије, св. Јоаникија Митрополита црногорско-приморског и св. свештеномученика Ђорђа Богића, у храму св. апостола Томе у Јоханесбургу (српска парохија у Јужној Африци) извршено је саборно крштење припадница локалне јузноафричке заједнице.

Крштење су обавили јеромонах Пантелејмон (старешина храма св. ап. Томе у Јоханесбургу ), јеромонах Наум (привремени сабрат храма, а иначе сабрат манастира Сопоћани), јерођакон Серафим (сабрат храма св. ап. Томе и први Јужноафриканац, православни монах који је замонашен на територији Јужне Африке) и ђакон др Стивен Хејс који је и сам пре двадесет година, са целом својом породицом прешао у православну веру, а претходно је био англикански свештеник. Сада је о. Стивен Секретар Мисије Митрополије Јоханесбурга и Преторије, издавач, истраживач и писац.

Нове сестре у Христу, осам јузноафричких црнкиња (припадница Норт Сото - Северног Сото племена), које живе у предграђима Јоханесбурга (Тембиса и Клипфонтен Вју) и Преторије (Мамелоди), које се баве медицинским и социјалним радом, и похађају универзитет и сколу, примиле су православну веру највише захваљујући неуморном труду и залагању оца ђакона др Стивена Хејса и уз духовну помоћ и мисионарски рад представника Српске Патријаршије у Африци, јеромонаха Спиридона, Наума и Пантелејмона.

Православну веру су примиле: Џојс ( крстено име - Нина ) Афане Рефилве - 41 година, Софие ( Софија ) Афане Квапиле - 8 година, Јохана ( Ирина ) Модза Мфела - 10 година, Маргарета Тлоу Мфела - 36 година, Нериа ( Марија ) Мфела - 10 година, Мелита ( Марта ) Мфела - 19 година, Табитха ( Тавита ) Кабела Мфела - 7 година, Валенциа ( Марија ) Семениа - 13 година. Оне су се више од две године припремале да постану православне хришћанке највише учећи о Православљу од оца Стивена Хејса, контактирајући са српским јеромонасима и одлазећи у православне цркве на света богослужења, а најчешће у српски храм св. апостола Томе у Јоханесбургу.

Српски свештеници - јеромонаси су их више пута обилазили у њиховим домовима и на другим местима где су се окупљали припадници локалног црначког становништва, разговарајући са њима и учећи их истинама Православне вере, а такође су их позивали и указивали гостопримство у храму св. Томе и црквеној сали српске парохије у Јужној Африци приликом прослава значајнијих црквених празника ( Савиндан, Видовдан, Томиндан...).

На овом саборном крстењу су молитвено уцествовали, као кумови, чланови јузноафричке парохије: Чедомир и Мирјана Ђорђевић, Живојин и Лада Јовановић, Мирјана Михаљевић, Миле Стојаковић, Саша Павловић и цлан православне парохије у Брикстону ( Јоханесбург ) Андре Вудхаус. Овом изузетно вредном и историјски значајном догађају у српској цркви, присуствовало је и троје чланова мисионарског тима " Православног Хришћанског Мисионарског Центра " из Сједињених Америчких Држава: Серафима Карл, Џон Диамантис и Алекс Гудвин који су одржали низ интересантних предавања о православном погледу на изазове савременог живота, за време свог боравка у Митрополији Јоханесбурга и Преторије.

Ово је био изузетан догадјај, духовни празник и велики благослов Божији, јер смо заиста први пут у историји Српске Православне Цркве, присуствовали и учествовали у саборном крштењу афричких црнаца, које је обављено у српском православном храму од стране српских свештенослужитеља - представника Српске Православне Цркве на афричком континенту. Ово саборно крштење у Африци, с правом ће заузети место у свим монографијама, као прво такве врсте, јер је плод деловања и сведоцанстава о светости Српске Православне Цркве у Африци и духовног рада, труда и молитава српских јеромонаха Спиридона, Наума и Пантелејмона, а на првом месту плод благослова Његове Светости Патријарха Српског г. Павла и Епископа рашко-призренског г. Артемија који су благословили да претходних пет година, о јузноафричкој парохији Српске Православне Цркве, која се налази под јурисдикцијом Александријске Патријаршије, духовно брину монаси из косовско-метохијских манастира.

Јеромонах Пантелејмон (Јовановић)