Плужине: Верницима на Васкрс није дозвољено ни свеће да запале

На најрадоснији хришћански празник Васкрсења Господа Исуса Христа, 19. априла 2020. године у храму Светог Јована Крститеља у Плужинама служена је света Литургија. Први пут у историји тог храма света Васкршња Литургија служена је без присуства верног народа, по благослову Цркве, а по препоруци надлежних органа у циљу сузбијања пандемије корона вируса.

Након Литургије верницима полиција није дозволила да уђу у храм, како би, поштујући правила физичке дистанце, макар запалили свеће, већ су их демонстрирањем силе удаљили од плужинског Саборног храма.

Осим што је Васкршњу Литургију служио без присуства верника, надлежни парох Мирослав Михаиловић, доживео је још једну непријатност због привођења у Управу полиције у Никшићу, где је давао изјаву због наводног позивања верника на Литургију за Васкрс.  

Његово обраћање верницима Плужина преко разгласа дан раније, на Велику суботу, које је неки „савесни“ грађанин снимио телефоном, доспело је до недобронамерних медија, а потом је злоупотребљено у циљу оптуживања свештенства Српске Православне Цркве у Црној Гори да не поштују препоруке надлежних органа у вези са верским окупљањима. На снимку се чује да је парох позвао вернике да на Васкрс дођу да прислуже свеће уз обавезно држање социјалне дистанце, након Литургије која почиње у 7, а завршава се у 8.30 часова.

На највећи и најрадоснији хришћански празник, уместо да буде са својом породицом, плужински парох Мирослав Михаиловић је задржан у Управи полиције у Никшићу на саслушању пет и по сати.   

Ових дана приметно је појачано присуство полиције код храмова и манастира Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, која без налога врши притисак на свештенство, монаштво и верни народ, иако се од стране верника и свештенослужитеља не крши ниједан пропис. Поставља се логичко и етичко питање зашто православним верницима у Црној Гори није дозвољено уђу у храм да би барем прислужили свеће, а за то време отворени су маркети, апотеке, пет шопови...

Извор: Епархија будимљанско-никшићка