ПНХЗ из Ваљева прославио своју славу

ПНХЗ из Ваљева прославио своју славу

Дан Воздвижења Крста Господњег, слава ПНХЗ-а ваљевске цркве, прослављен је веома свечано. Поводом тога, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин, служио је свету Архијерејску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву уз саслужење свештеника и ђакона из читаве Епархије ваљевске. Литургији је присуствовао велики број чланова многих ПНХЗ-а из ваљевске Епархије, као и велики број верника. Владика Милутин честитајући славу братству говорио је веома надахнуто о значају Празника.

"Најлепше је браћо и сестре да ако можемо, а можемо ако хоћемо, да када устанемо ујутро, погледамо у огледало на кога личимо и какви смо, а најбоље огледало је Распеће Христово. Треба да погледамо, да видимо колико вредимо, колико јесмо људи, колико јесмо хришћани. Упамтимо да су Крст и Распеће најлепше огледало за сваког хришћанина. Крст Христов је Дрво Живота али много лепше и јаче од оног које је било у Рају. Ово Дрво Крста нам је дало да једемо и пијемо оно што води у Вечни Живот, Тело и Крв Христову... Немојмо мислити да ми носимо Крст Христов, јер смо прашина и ништа. Ми носимо свој крст, јер нам је Христос рекао да ко хоће за Њим да иде узме свој крст и крене... Са Крста је потекла Чаша Љубави Божије која се никада не може испити. То је Свето Пришчешће браћо и сестре, и сви Свети Оци, и нови и стари, нас позивају да се што чешће причешћујемо, јер се само тако не може умрети и победиће се смрт. Али, треба се искрено исповедати и кајати... Сви ми носимо свој крст у животу а то су: болести, страдања, разне муке и патње и са свим тим се можемо изборити ако хоћемо. Свети Јован Златоусти нам је најбољи пример као треба подносити страдања, јер он, иако је био страшно прогоњен и на крају је умро у изгнанству, на самртном одру је рекао: "Слава Богу због свега". Ово су само неки од бисера којима је Епископ ваљевски Господин Милутин поучио чланове Православне Народне Хришћанске Заједнице и све присутне у цркви Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву на дан Воздвижења Крста Господњег. Владика је такође пререзао славски колач и освештао славско жито.

После Свете Литургије уследила је трпеза љубави у парохијском дому Покровске цркве спремљена љубављу чланова братства. У току трпезе духовник ПНХЗ-а игуман Михаило рекао је да је данас осетио велику радост видевши народ, видевши Цркву сабрану ту на једном месту. Даље је објаснио шта значе вертикала и хоризонтала Крста и захвалио се Епископу на истинској мајчинској љубави, јер је то највећа љубав после Божије, коју нам као прави пастир показује. Поздравио је све свешенике који су дошли као представници ПНХЗ-а из Епархије. Скупу су се обратили о. Гроздан Симић, дугогодишњи духовник ваљевског братстава, и о. Митар Миловановић, главни координатор свих ПНХЗ-а Епархије ваљевске. О. Митар је говорећи о Празнику евоцирао успомене на славу братства пре тридесет година, када је он са једним еминентним професором, а сада епископом наше Цркве, напустио један семинар у иностранству само да би дошао у Ваљево на славу братства.

На крају се обратио Епископ рекавши да ниједан човек не треба себе да ставља као мерило вере, мерило цркве и да се не треба сврставати лево или десно већ да треба остати у колосеку Цркве Свете и Светосавске. Пунимо се љубављу и никога не осуђујмо већ свако јутро станимо пред огледало Крст Господњи и видимо какви смо. Цитирао је речи Светог Владике Николаја: "Брале, сејо, у јарам се прежи, или Богу служи или од њега бежи" које јасно казују шта треба да се чини. На крају је позвао све да чувају јединство Цркве Христове више него своје здравље, више него себе.

Извор: Епархија ваљевска