Победа приче о српском стратишту у Јасеновцу

Кратка прича "Вајкина преткомора" Дајане Петровић из Бранковине проглашена је најбољим остварењем на конкурсу ове литерарне форме на српском језику, чију организацију пету годину заредом потписују Српске недељне новине из Будимпеште. Награда ове књижевне смотре носи име родоначелника српског романа Милована Видаковића, који је у 19. веку живео и стварао у Пешти. Дајани Петровић награда ће бити свечано уручена 7. маја 2016. године у Будимпешти.

Настала је за свега неколико дана. Речи су из срца истицале. Као сузе... Као љубав, сећање и опомена. Да се забораву не преда страх, безгласни јаук и збуњени поглед невиних страдалника. У јасеновачкој фабрици смрти била је њена бака Вајка, мамина мама. Пред крај рата, као дванаестогодишњу девојчицу, из пакла логора извела ју је позната хуманитарка Дијана (Обексер) Будисављевић. Племенита Аустријанка спасила је хиљаде деце од усташке каме. Хиљаде, нажалост, није стигла.

За нама су деценије "југословенске тишине". Мрзети не смемо, наравно. Али, жртве се морају поштовати. "Вајкина преткомора" Дајанин је прилог незабораву...

- Када су ме позвали из уредништва Српских недељних новина и рекли да је прича оставила такав утисак на њих да о другој и трећој награди нису више размишљали, била сам затечена. Заиста, неизмерно ми је драго што се "Вајкина преткомора" допала жирију. Надам се да ће одјекнути још даље и отворити пут објављивању збирке прича о страдању нашег народа у Јасеновцу и другим логорима Независне државе Хрватске – каже Дајана Петровић.

Прича "Вајкина преткомора" изабрана је за најбољу у конкуренцији више од 200 радова приспелих на конкурс. Жири је јавно похвалио и приче "Шешир са црвеном траком" Витомира Ћурчина, "Небески виноград мог деде" Бисерке Гајић, "Триста осамдесет метара туге" Драгице Миловић, "У чуду" Љиљане Наномир и "Ноћ" Радована Синђелића. За протеклих пет година, овај конкурс окупљао је мноштво аутора, чији су радови тематски различити, те израстао у својеврсну друштвену трибину на којој се "дискутује" о свим чиниоцима људског духовног постојања.

Дајана Петровић до сада је објавила збирке поезије "Созерцање сна" и "Мала слова дуге зиме". Са супругом Николом Петровићем, свештеником бабинолучке парохије, основала је Музичку групу "Лира поетика", чијих је композиција такође она аутор. До сада су успешно наступали у Ваљеву и више градова Србије. Прича "Вајкина преткомора" биће ускоро објављена у штампаном издању Српских недељних новина, те тако доступна широј читалачкој публици.

Извор: Епархија ваљевска