Побједа права и правде: Укинуто рјешење о депортацији свештеника Саше Јањића из Пљеваља

Подсјетимо, у рјешењу од 18. јуна 2020. године је наведено да Јањић мора напустити Црну Гору у року од седам дана. Одлука о депортацији архијерејског намјесника пљеваљског, протојереја Саше Јањића, коме је наређено да по хитном поступку напусти Црну Гору до 25. јуна ове године, изазвала је велике реакције у јавности Црне Горе.

Након што је уручен позив за саслушање (17. јуна) у просторијама граничне полиције у Пљевљима, велики број вјерника је, одлучивши да пружи подршку пљеваљском архијереју, кренуо у јутарњим часовима пред просторије граничне полиције гдје је саслушаван свештеник Саша Јањић. Ипак, тог дана, уручено је рјешење о депортацији. У рјешењу је наведено да Јањић мора напустити Црну Гору у року од седам дана.

Његов адвокат Јосиф Мићковић тада је саопштио да је „разлог депортације што мој клијент нема радну дозволу, а да ли очекујем да се овакво рјешење уручи и осталим свештеницима у Пљевљима? На жалост очекујем“. Мићковић је благовремено уложио жалбу о којој је вијећано, као што видимо, неколико мјесеци. Данас је свештеник примио рјешење према коме је усвојена жалба на рјешење о депортацији и случај је враћен на поновни поступак.

Подсјетимо, одлазећи режим је у више наврата, поготово у јеку изборне кампање, донио читав низ одлука којима су угрозили основна људска права свештенству Српске Православне Цркве у Црној Гори. Одлуке је пратила и запаљива реторика којом је најављиван прогон свештенства и отимање имовине Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија милешевска, ИН4С