„Побједин“ говор мржње према Цркви

Реаговање Митрополије црногорско-приморске (”Чија је наша имовина”, ”Побједа”, 25. август 2016.године, стр. 8)

Одговор новинарке ”Побједе” Каћуше Крсмановић на реаговање Митрополије Црногорско-Приморске поводом њеног текста под насловом ”СПЦ ван домашаја правде” (”Побједа”, 22. август 2016.г.) само потврђује наводе из реаговања Митрополије. Крсмановићева је својим реаговањем које, иначе, представља класичан примјер говора мржње само потврдила да оваква ”Побједа” није средство објективног информисања него средство најприземније идеолошко-племенске пропаганде против Цркве. За Крсмановићеву је Црква ”неман коју је створила држава” и која се ”разгоропадила” и то само због тога што је прошле године, у складу са прописима Црне Горе, учествовала у јавној расправи о Нацрту закона о слободи вјероисповијести!?! За њу и њено уредништво Митрополија Црногорско-Приморска којом се бавила у свом тексту није и не може бити, судећи по њеном јавном признању, друга страна чак ни у тексту! На њену жалост, Црква је итекако страна у сваком поступку пред државним органима у Црној Гори и шире.

Осим тога, уредништво ”Побједе” истрајава у кршењу законских прописа и новинарског кодекса о чему најбоље свједочи начин објављивања и опрема текста нашег саопштења за јавност. Такав однос према саговорнику само показује да је овај лист препуштен у руке групице неодговорних особа које, судећи по томе шта и како објављују, није циљ новинарство него приземна, да не употребимо прикладнији и тачнији израз, пропаганда.

Крсмановићева се у свом одговору, који то ни по чему није, расписала о свему и свачему осим о ономе што је била тема њеног површног, једностраног и идеолошког текста. За њу, судећи по њеном одговору, није битно како је Црква у складу са важећим прописима остала (а не постала) власник црквене имовине. За њу је једина мјера правде Државно тужилаштво, али само ако поступа на начин који њој и њеном уреднику одговара.

Умјесто да је одговорила на садржај реаговања Митрополије, Крсмановићева је проблематизовала нова питања. То само говори о њеном елементарном непознавању материје о којој је писала са амбицијом да у своје руке неовлашћено узме и суд и правду.

Митрополија Црногорско-Приморска се не одриче своје помјесне Цркве нити јој то пада на памет, али она на подручју своје канонске јурисдикције нигдје у православном свијету, осим у ”Побједи” и код сличних, није препозната нити постоји под називом ”СПЦ у Црној Гори”. Она је била, јесте и остаје Митрополија Црногорско-Приморска свиђало се то појединим новинарима или не.

За Крсмановићеву није упитно то што Исламској заједници припадају џамије, вакуфе, мезарја и остала имовина коју су јој исламски вјерници остављали као завјештање. Такође, није упитно ни то што Которској бискупији и Барској надбискупији припадају римокатолички храмови, самостани, гробља и остала имовина коју су им њихови вјерници остављали као завјештање. Не смета Крсмановићевој ни то што је и та имовина уписана на њих по истим прописима и у идентичним поступцима као и када је Митрополија у питању. Осим тога, за новинарку и уредништво ”Побједе” није спорно ни то што су и Барска надбискупија и Которска бискупија директно подређене Светој Столици која се налази у другој држави – Ватикану. Ни за Митрополију то није спорно, али ”Побједин” приступ заправо показује да текстови које објављује на својим страницама не представљају ништа друго него цртање мете и јавни позив на прогон Митрополије, њених свештеника и вјерника. На жалост, то је једина употребна вриједност и текста и реаговања К. Крсмановић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска