Почела Четврта предсаборска свеправославна конференција

Светом Aрхијерејском Литургијом којом је началствовао Митрополит пергамски Јован у недељу, на дан Педесетнице, у храму Светог апостола Павла Православног центра Васељенске Патријаршије, у Шамбезију поред Женеве, означен је почетак рада Четврте предсаборске свеправославне конференције.

Тема дијаспоре, о којој ће бити речи, јесте седма тема од укупно десет наведених у каталогу темâ будућег Великог Сабора Православне Цркве. Преостале три су: питање начина проглашавања аутокефалије и аутономије, као и питање диптихâ, то јест ранга првенстава части унутар Православне Цркве.

Одлуком Светог Архијерејског Синода, Српску Православну Цркву представљају Преосвећени епископи бачки г. Иринеј и умировљени захумско-херцеговачки г. Атанасије у пратњи свештеникâ Гаја Гајића и Вукашина Милићевића, као консултаната.

Обраћајући се присутном народу и учесницима скупа, по завршетку свете Литургије и празничног вечерњег, Митроплит пергамски Јован је, призивајући благодат Светог Духа на све сабране, подсетио на светотројични карактер Цркве и конститутивно деловање Светог Духа у изграђивању и очувању јединства Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве, истичући као нашу примарну дужност и одговорност, заједничко и једногласно сведочење јединства Православне Цркве.

Радни задатак ове конференције јесте анализа, евентуално побољшање и, најзад, усвајање предлога припремних комисија (1990. и 1993.) о начину организовања живота и мисије Православне Цркве у областима у којима Православље делује у условима расејања.