Почасна звоњава за Лутера Кинга у вашингтонској националној катедрали

Католичка бискупска конференција САД похвално се изразила о Мартину Лутеру Кингу, који је убијен пре 50 година, 4. априла 1968. године у његовој 39. години живота, од стране белачког расисте. У спомен на овај догађај звона на вашингтонској националној базилици посвећеној Богородици Марији звониће 39 пута са прекидима.

Бискупи изражавају поштовање солидарности Кинга са маргиналозованим људима. „Наша вера нас подстиче на будемо смели, да нешто своје ризикујемо како бисмо одбранили достојанство нашег ближњег,“ каже се у бискупском саопштењу.

Ватикански дипломата надбискуп Иван Јурковић вредновао је Мартина Лутера Кинга као изузетну личност и истакао да је овај баптискички пастор као величина 20. века ушао у историју.  Дипломата и надбискуп Јурковић је стални посматрач Свете столице при Уједињеним нацијама у Женеви.

Мартин Лутер Кинг (1929-1968) храбро је шибао столетно угњетавање афроамеричких суграђана и борио се ненасилним средствима за друштвену једнакост и признање. Као носилац Нобелове награде за мир, убијен је у Мемфису, где је дошао да подржи раднике штрајкаче. Овде је одржао и последњи говор - убијен је док је говорио са балкона једног мотела.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)