Почасни докторат Патријарху јерусалимском на Букурештанском универзитету

 У суботу, 25. октобра 2014, Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило III присуствовао је састанку са постдипломцима Религијских студија на Универзитету у Букурешту. Студенти су учествовали у истраживањима која спадају у области византијске агиографије, философије, неоплатонизма, филологије, коптских и етиопских студија итд.

Гђа Мадеа Аксинкјук, која је иницирала да се уручи почасни докторат, захвалила је Његовом Блаженству пригодним речима. После уводних говора гђа Аксикјук је уручила почасни докторат Његовом Блаженству Теофилу у присуству Његовог Блаженства Патријарха румунског Данила, свештеника, дипломата, грчког амбасадора у Румунији г. Василоконстантакиса, конзула г. Каралекаса, јорданског амбасадора г. Сафера Малкавија, и представника Универзитета.

У наставку је Патријарх јерусалимски одржао предавање.

Истог дана касније Патријарх Теофило III састао се са Председником Румуније г. Трајаном Басескуом. Председник је истакао да је Румунска Црква стуб заштите и снаге румунског народа, и да је он лично пред другим чланицама ЕУ изнео неопходност да се заштите хришћани на Блиском истоку. „11.000 Румуна“, рекао је, „данас обитавају у Јордану, заједно са њих 500.000 у Израелу. Цркве се позивају да пруже помоћ када политичари у томе не успеју. Црква има велику мисију помирења и мира кад су у питању верски екстремисти“. „То је питање“, наставио је, „ које сам често постављао у Европској унији током своје десетогодишње службе“. Патријарх јерусалимски је захвалио Председнику на истицању значаја улоге државе и Цркве.

Патријарх румунски је благодарио  Председнику што је допринео решавању размимоилажења између ових двеју Цркава, истичући важност поклоничких места у животу хришћана. Патријарх Данило је такође изразио намеру да прими у Румунији студенте из грчког православног стада Јерусалимске Патријаршије. Потом је румунски Председник уручио највише одликовање Румуније као признање за његов рад.

Извор: ОЦП