Почасни поглавар Англиканске цркве - краљица Елизабета II прославља данас свој 90. рођендан

Краљица Елизабета II обележава данас, 21. априла, свој 90. рођендан. Нова линија лондонског метроа, коју је она недавно посетила, добиће њено име и зваће се од 2018.г. "Elizabeth Line".

Елизабет Александра Мери, тако гласи њено крштено име, има за собом дуго и многим значајним историјским догађајима испуњено регентство. Већину свог живота, више од 64 године, провела је на трону. ”Елизабета II, Божјом милошћу краљица Уједињеног краљевства Велике Британије, Северне Ирске и њених других територија, поглавар Комонвелта и заштитница вере”; најстарији је монарх у историји британске династије. Са 25 године је ступила на престо као наследница свога оца Џорџа VI.  У часу смрти свога оца  налазила се на путовању кроз Кенију. Као краљица се вратила са тог путовања. Ту судбину јој је унеколико припремио и њен стриц Едвард VIII, који је из љубави према претходно разведеној Американки, абдицирао са престола и тиме Елизабетину сукцесију на трону предодредио.

Она је председнике влада у целом свету гледала какао долазе и одлазе, од тога само 13 британских председника влада.У политичком смислу она није могла много допринети, будући да устав Велике Британије регулише права конституционалне монархије. Британски монарх има само саветодавну функцију. При томе је он државни поглавар Антигве и Барбуда, Аустралије, Бахамаса, Барбадоса, Белице, Гренаде, Јамајке, Канаде, Новог Зеланда, Папуа-Нове-Гвинеје, Соломонских острва, Ст. Китса и Невиса, Санта Лучије, Ст. Винцента, Гренадине и Тувалу.

Круна британског монарха је уједно и религиозни чин: Краљица Елизабета II је и почасно на челу Генералног синода Англиаканске државне цркве у Енглеској.  Краљица Елизабета II негује лепе односе са Римом. Последњи пут је посетила папу Фрању 2014.г. поклонивши му корпу са био-продуктима из краљевске баште, као и једну флашу вискија, џем и мед. Папу Бенедикта XVI (2005-2013) је она примила за време његове посете Великој Британији у својој резиденцији  у Шкотској.

Извор: KNA – припремио протођакон Зоран Андрић