Почели "Мокрањчеви дани"

Беседом познатог виолинисте Стефана Миленковића, у Неготину су отворени 46. "Мокрањчеви дани", манифестација која се одржава у част великог српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца. "Међутим, генерално начин на који се она презентује мора да буде свежији, непосреднији и мање сиров, јер рескирамо да класична музика буде оно на шта ће веома мали број људи да иде, јер ће бити нешто преозбиљно", истиче Миленковић.

Програм у музеју, Мокрањчевој родној кући, званично је отворио министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић.

"Сви знамо да је криза и да ово мало новца морамо да чувамо, а Министарство се определило да подржи 'Мокрањчеве дане' и помогло је са два милиона динара", рекао је министар.

"Мокрањчеви дани" се не одржавају само у Неготину, а програм се шири пре и после ове манифестације, у којој учествују не само српски хорови, већ као и ове године из Словеније, Македоније, Белорусије, да бисмо разменили исте вредности, а сачували аутентичност, што је кључни проблем сваке културе, навео је Марковић.

Он је додао да су Мокрањчеве "Руковети" у којима ужива цео свет, у којима ми уживамо увек у новом извођењу, сваки пут другачијем, предивне зато што је он нашао начина да сачува аутентичну поруку и звук простора са којих стиже и да стави у форму коју цео свет разуме.

До 15. септембра, на фестивалу ће учествовати 11 хорова из Србије и иностранства. Председник програмске комисије је диригент Даринка Матић-Маровић.

У традиционалном натпевавању учествоваће Хор Орфеј из Словеније, Хор Моис Хасон (Македонија), Камерни хор Салутарис (Белорусија), као и "Преподобни Роман Слаткопојац" из Панчева и Академски хор СКЦ-а из Ниша.

Ту су и два неготинска хора који ће отворити фестивал - Хор Храма Свете Тројице и Хор Музичке школе "Стеван Мокрањац". Овогодишња обавезна композиција је "Њест свјат" из Мокрањчевог опела.

О најбољем хору одлучиваће жири чији су чланови селектор фестивала, музиколог Бранка Радовић и диригенти Милован Панчић и Немања Савић.

Публици у Неготину представиће се и Хор АКУД "Иво Лола Рибар" - победник прошлогодишњег натпевавања, Академски хор Обилић, Српски византијски хор "Мојсије Петровић" и Хор Радио-телевизије Србије који ће, под диригентском управом Младена Јагушта, извести Мокрањчеве "Руковети".

Поред тога, најављени су концерт Гудача Светог ђорђа, комична опера "Мандрагола" композитора Ивана Јевтића, концерт "Млади лауреати Листу", у сарадњи са Југоконцертом, као и наступ триа "Анима" из Ниша посвећен једном од оснивача Мокрањчевих дана, композитору Константину Бабићу.

"Мокрањчеве дане" затвориће Национални ансамбл "Коло" са народним играма са Косова и Метохије.

Извор: РТС