Почео Вуков сабор

Почео Вуков сабор

У Лозници је почео 77. Вуков сабор, а седмодневну манифестацију, која се у Јадру одржава сваког септембра у част Вука Караџића, отворио је министар Предраг Марковић.

Министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић отворио је у Лозници 77. Вуков сабор,  седмодневну манифестацију, која се у Јадру одржава сваког септембра у част Вука Караџића.

На свечаности приређеној у Вуковом дому културе у Лозници, пригодну реч имали су градоначелник Лознице Видоје Петровић и председник Скупштине града Крагујевца и народни посланик Саша Миленић.

Првим саборским програмом свестрано је представљен Град Крагујевац.

Вуков сабор - најстарија традиционална културна манифестација у Србији и у свом 77. издању, посвећен је 50-годишњици Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.

Наредних дана, биће представљене и Матица Српска и Вукова задужбина, а завршну беседу, први пут у историји Вуковог сабора, говориће професорка Ангела Рихтер, слависткиња из Немачке.

До краја седмице, разноврсни програми у Јадру, родном крају великана наше културе.

Крушевачко позориште извешће Андрићеву Проклету авлију, у драматизацији и режији Небојше Брадића, а крагујевачки Књажевско-српски театар представу Ђорђа Милосављевића Ђаво и мала госпођа, у режији Жанка Томића.

Најављен је и округли сто на тему "Задужбинарство код Срба данас", чији су модератори председник Матице српске академик Чедомир Попов и председник Вукове задужбине Миодраг Матицки.

Два јубилеја - 185 година Матице српске и 250 година од рођења Саве Поповића Текелије, српског ктитора и добротвора, биће обележени изложбом, коју ће отворити академик Чедомир Попов, док ће у Вуковом дому културе бити одржан програм "Стазама Вука и његових савременика".

Биће представљена монографија "Хале-Лајпциг прекретница на путу Доситеја Обрадовића" ауторке Драгане Грбић, а у Кући писаца у Тршићу биће одржан и округли сто Института за књижевност и уметност  под називом "200 година Доситеја Обрадовића", уз промоцију зборника радова "Традиција просвећености/просвећивања у српској периодици".

Завршница 77. Вуковог сабора, посвећена 50-годишњици Нобелове награде Андрићу, почиње изложбом Музеја града Београда "Иво Андрић писац и/или дипломата" у Вуковој спомен-школи у Тршићу.

Вуков сабор је одржан први пут 1933. године, на дан отварања обновљене Вукове куће.

Извор: РТС