Почетак фрескописа у Смиљaну

Почетак фрескописа у Смиљaну
Почетак фрескописа у Смиљaну
Почетак фрескописа у Смиљaну
Почетак фрескописа у Смиљaну

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима започели су радови на живописању храма Светих апостола Петра и Павла у Смиљану. У том храму је службовао српски прота Милутин Тесла, отац једног од највећих научника Николе Тесле. Никола Тесла је крштен у том храму 1856. године.

Фрескописање храма врши свештеник Милан Радусин, дипломирани иконописац из Епархије далматинске.

У Смиљану се 1697. године помиње дрвени храм и 17 српских кућа, а налази се и на списку православних парохија у Карловачком генералату из 1700. године. Зидани храм саграђен је на темељима старе цркве изграђене од дрвета, а изградњу је одобрила царица Марија Терезија 1756. године. Епископ Данило Јакшић је освештао храм 1765. године. На угаоним пиластрима на северозападу и југозападу били су записи о обнови цркве 1876. године за време капелана смиљанског М. Лемајића. Звоник цркве био је на преслицу што се види на фотографијама др Радивоја Симоновића из 1913. године, а нешто касније саграђен је знатно већи звоник квадратне основе.

Црква је порушена у време Другог светског рата, а обновљена 1986. године. Изграђена је од камена и покривена двосливним кровом прекривеним шиндром. На истоку се завршава мало ужим олтарским простором са шестространом апсидом са спољашње стране, док је на западу звоник на преслицу какав је и био првобитно. Димензије цркве су 18×8 метара. У време последњег рата 1991–1995. године црква је делимично оштећена и опљачкана. Обновљена је 2006. године. Израђен је иконостас од храстовине са иконама које су рад сестринства Богородице Тројеручице из Шибеника.

парох госпићко-смиљански јереј Драган Михајловић

Извор: Епархија горњокарловачка