Почетак школске године у Епархији осечкопољској и барањској

Почетак школске године у Епархији осечкопољској и барањској
Почетак школске године у Епархији осечкопољској и барањској
Почетак школске године у Епархији осечкопољској и барањској
Почетак школске године у Епархији осечкопољској и барањској

По речима Светог апостола Павла сви чланови Цркве су носиоци Духа Светога (1Кор 12, 7 - 11). Не постоји ниједан члан Цркве а да нема неки дар Светога Духа; једни су апостоли, други су пророци, трећи учитељи или су једни епископи, други презвитери, трећи ђакони, четврти лаици. Сваки члан Цркве поседује дар Духа и постоји много различитих дарова, али је Дух један.

На дан Педесетнице Дух Свети је сишао на Цркву, а са Њим и у Њему ново време. Старо време није ишчезло, него Црква Христова има заповест и силу да старо време преображава у ново. Пребивати у новом времену значи пребивати у Духу Светом по речима Светог Писма: Бејаху у Духу у дан Господњи, (Отк 1, 10) и молитва упућена лично Светом Духу Царе Небески је први чин сваке литургијске радње у Православној Цркви.

Будући да дарови Светог Духа утврђују јединство Цркве у Христу, они стварају и међусобну зависност чланова Цркве једних од других. Зато су дарови Духа у ствари службе које су поверене људима, а сам појам служба и служење указује на однос са другим коме се служи. Тако да долазимо до закључка да је Дух Свети тај који конституише Цркву као заједницу и као једно Тело у Христу, у коме су удови тога Тела у међусобној зависности.

Имајући у виду значај свих дарова и благодати Духа Светога, Епископ осечкопољси и барањски г. Херувим је, у понедељак, 3. септембра 2018. године, благоизволео да посети локалне заједнице и призове благодат Трећег Лица Свете Тројице на ђаке и наставнике, да би их умудрио и помогао да умноже повере им таланте.

По обављеном чину призива благодати Светог Духа Епископ се између осталог обратио сабраној заједници:

-У име Оца и Сина и Светога Духа! Часни оци, драги наставници, драга децо Божија, благодат Божја нас је данас сабрала овде да прославимо име Божје и да славимо Свете угоднике Божје, који су примери страха Божјега за који смо се данас молили да сиђе на вас, као и за благослов Божји, да изучите све потребне науке које ће бити за назидавање ваших личности, а свакако и на корист нашег народа на овим просторима. Нека би Господ дао да се страх Божији усели у срца ваша, да ваш ум прими све корисне науке, да будете послушна деца, деца поноса, изграђена у страху Божијем, јер је то једини пут који води у живот вечни. Целокупно наше образовање треба бити усмерено ка испуњавању заповести Божјих, изграђивању љубави, поштовању према својим учитељима, родитељима и нашој Светој Цркви. Нека би Господ дао да то тако и буде, да будете пример, да будете поштени и добри, да када изађете из процеса вашег образовања будете честити, благословени, добри домаћини, породични људи. Нека би Господ дао да то тако и буде, и нека сваки благослов Божји буде на вама, од сада и кроз сву вечност. Амин!

Архијереј је завршио своје обраћање заједници речи Посланице Светог апостола Павла Коринћанима: Благодат Господа Исуса Христа, љубав Бога Оца и заједница Светога Духа (2 Кор 13, 13), нека буде са свима вама.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска