Почиње манифестација "Видовдан 2013"

У Дому културе Грачаница данас ће бити отворена манифестација "Видовдан 2013", саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Како је наведено, традиционалне, 24. по реду Видовданске свечаности почеле су 6. јуна, окупљањем учесника ликовне колоније "Видовдан" у Галерији Дома културе Грачаница. Поред ликовне колоније која траје до 13. јуна, у оквиру Видовданских свечаности биће одржан и Избор за најлепшу косовску девојку - полуфинале је предвиђено за 22. јун на платоу испред Дома културе, а финале за 26. јун у порти манастира Грачаница, као и Видовданско песничко бденије, заказано за 27. јун у порти манастира Грачаница.

На традиционалном песничком бденију окупиће се, како је наведено, најбољи српски песници из Србије, Републике Српске и Црне Горе, а и ове године, 27. јуна, биће додељене књижевне награде "Златни крст Кнеза Лазара", "Грачаничка повеља", "Перо Деспота Стефана Лазаревића" и "Кондир Косовске девојке". Награде за ликовно стваралаштво "Зограф Лонгин" и "Димитрије Поповић" биће додељене 25. јуна.

Ове године биће одржан и богат пратећи програм - концерти, позоришне представе, трибине -, а као специјални гости најављени су Сергеј Ћетковић, кабаре Горана Султановића, Слободан Тркуља, "Балаканика"... У оквиру свечаности Српска драма Народног позоришта у Приштини извешће две представе у Дому културе, а глумац Небојша Дугалић ће извести монодраму. Предвиђено је и да се у оквиру видовданских свечаности представе издавачки подухвати Матице српске и Прометеја из Новог Сада, односно Српске књижевне задруге из Београда.

У саопштењу се наводи да ће 28. јуна на Газиместану бити одржан парастос.

Организатори манифестације су Дом културе Грачаница, Скупштина Општине Приштина и Универзитет у Приштини - Факултет уметности Косовска Митровица - Звечан, а покровитељи Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије и Министарство културе и информисања.