Почиње обнова у Краљеву

Током недеље, од 11-16. августа 2014, Међународна православна добротворна организација IOCC, радећи са Црвеним крстом Краљева и у име Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве, покренула је програм обнове у селу Грдица код Краљева.

Погођено локално становништво углавном се састоји од оних прогнаних са њихових огњишта на Косову и Метохији чији су нови домови у Грдици страдали у земљотресу 2010, а сада покушавају да поново изграде своје домове и животе након што су их у мају 2014. погодиле и поплаве. Након земљотреса пре неколико година Митрополија аустралијско-новозеландска донирала је $ 53,100.00 америчких долара за програм опоравка чија је коначна вредност износила $ 203.100.00 америчких долара.

Ова помоћ састојала се пре свега у снабдевању домаћинстава хигијенским комплетима, дрветом за огрев и шпоретима. Сваки долар који је дониран преко IOCC-а може помоћи да се обезбеди још додатних $ 7 по систему хармонизације средстава са Владом, фондацијама и другим изворима. Митрополија је овог пута донирала $ 50,000.00 аустралијских долара за санацију последица поплава у Краљеву.

Београдски Програм менаџер IOCC-а, Ненад Прелевић, специјализовани грађевински инжењер, известио је о коначном избору 60 циљаних корисничких породица у Грдици, као и да је овим домаћинствима већ достављен материјал за поправке и реконструкције; а многе породице већ раде на обнови својих домова.

"Веома сам узбуђен због рада и помоћи коју смо остварили у животу људи погођених поплавама", примећује Ненад. "Уз вашу подршку, многе породице су у стању да поправе своје домове и крену напред са својим животима. Радујем се посети радовима са Његовим Преосвештенством Епископом Иринејем и представљању детаља пројекта у фази одабира корисника пројекта. Имамо базу података са преко 400 фотографија, као и документацију свих који су примили помоћ, укључујући име, пребивалиште и потпис члана домаћинства сваке породице корисника."

У току рада на терену IOCC и тим Црвеног крст срели су се у селу Грдица и са ТВ екипом канала 1 РТС. Они су припремили кратак прилог о програму који је емитован на националној телевизији како на домаћим тако и на сателитским каналима. Како обнова напредује тако ће се емитовати и нови извештаји. Први прилог се може видети на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=uuH2VacN2SM&list=UUzdAWezlvOXUKoPvAwyz6ng

Следеће недеље обавићемо завршне посете Крупњу, а концепти пројеката за Крупањ и Епархије ваљевску и зворничко-тузланску биће достављени на разматрање и очекивано финансирање из Митрополије аустралијско-новозеландске.

IOCC-у је недавно је захвалност за своје подухвате у име жртава поплава 2014, изразио и Његова Светост Патријарх Српски Иринеј.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Почиње обнова у Краљеву
Почиње обнова у Краљеву
Почиње обнова у Краљеву
Почиње обнова у Краљеву
Почиње обнова у Краљеву
Почиње обнова у Краљеву
Почиње обнова у Краљеву
Почиње обнова у Краљеву