Подела државне имовине нови атак на црквену имовину

Митрополија дабробосанска Српске православне цркве непријатно је изненађена и огорчена најновијим атаком на њену од комунистичких власти нелегално одузету имовину, а изненађење и огорчење је веће што то чине они од којих се очекивало и очекује да помогну у враћању отете имовине.

Договором о подјели државне имовине у Пруду, а касније и у Бањалуци, представници власти донијели су одлуку којом се, између осталог, поновно дијели и одузета имовина СПЦ, јер нема сумње да дио имовине која је предмет подјеле чини и црквена имовина, отета од стране комунистичке власти.

Умјесто да убрзано ради на доношењу закона којим ће се омогућити враћање цјелокупне црквене имовине, оваквим поступком актуелна власт сврстава се у ред са онима који су ту имовину отели, или, у најмању руку, отимачима даје алиби.

Посебно желимо нагласити да таква одлука добија на тежини ако се зна да је одређеним црквама и вјерским заједницама добар дио имовине враћен, док СПЦ није враћено скоро ништа, поготову не у Федерацији БиХ.

Позивамо представнике власти да од такве намјере одустану, те да дио државне имовине који је одузет СПЦ и другим црквама и вјерским заједницама, буде изузет од расподјеле и враћен стварним власницима или бар буде предмет реституције.

Посебно подсјећамо оне који о овом важном питању одлучују да то чине на имовини Цркве, тачније у зградама Парламентарне скупштине и Савјета министара БиХ које су изграђене на земљишту које су комунистичке власти безочно и дрско отеле СПЦ.

Подјела државне имовине чији дио чини и нелегално и нелегитимно одузета имовина СПЦ дио је манипулација на које је раније упозорило и Међурелигијско вијеће БиХ захтијевајући да хитно буде донесен закон о реституцији који би првенствено био заснован на принципу натуралне реституције гдје год је то могуће.

Зачуђујућа је и коинциденција да, упркос многобројним апелима властима у БиХ и представницима међународне заједнице, нема никаквог одговора на рјешавање питања враћања нелегално одузете црквене имовине.

СПЦ и српски народ у БиХ с правом очекују да им буде враћено оно што им је отето и у томе неће ни посустати ни одустати.

Извор: Митрополија дабробосанска