Подгорица: Литијама дише Дух Свети - дух слободе

Подгорица: Литијама дише Дух Свети - дух слободе
Подгорица: Литијама дише Дух Свети - дух слободе
Подгорица: Литијама дише Дух Свети - дух слободе
Подгорица: Литијама дише Дух Свети - дух слободе

Више десетина хиљада верника и 5. марта 2020. године је учествовало у молитвеном ходу улицама Подгорице. Испред Саборног храма Христовог Васкрсења сабране је благословио протојереј Миодраг Тодоровић, парох никшићки, који је донео благослов никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког и поздраве браће и сестара града под Требјесом:

-Браћо и сестре слободарске Његошевске Црне Горе, сабрали смо се и вечерас уз Божји благослов, да у миру, љубави братској, слози и сваком добру Господњем посвједочимо да смо народ Божји и људи Божји. На свим овим сабрањима осјећа радост, јер литијама дише Дух Свети – дух слободе, те да је човјек створен за слободу – вјечност. Стари су се ђаволи бојали од крста, а ови се данашњи боје од слободе, а без слободе шта су људи до чопор стоке на пасишту, подсетио је протојереј Миодраг Тодоровић на речи песника чије је име синоним слободе.

Прота се присетио и речи краља Николе да је слободи колијевка Немањина Црна Гора.

Истичући да је вера сломила свако идолопоклонство, непочинство и родила родољубље, протојереј Миодраг Тодоровић је казао да је кућа слободе у вери и да је наше родољубље окренуто према сваком човеку и да кроз веру у сваком човеку види оно што је Божје, вечно и непролазно:

-Свако сабрање кад је у име Божије, по Духу Светоме, је сабрање вјечности и непролазности, сабрање у Духу Светоме. И зато је завјет, и Његошев и свих наших предака, да на том сабрању не будемо само ми који шетамо овом земљом, на том сабрању су присутни и наши преци и наши потомци, и сви смо једно у Господу Исусу Христу. Таква сабрања и литије предводе свети Божији људи, и свако зна да је сабрања у Никшићу покренуо Свети Василије Острошки. На литијама је и благослов Светог Саве и Светог Симеона Мироточивога, Светог Петра Цетињског и Светог Симеона Дајбабског, и свих светих из рода нашега. Они су нас овдје сабрали и као добри пастири брину се о нама а наше је да их слиједимо. Па шта би то Црна Гора била да није наших светих предака који су знали шта је људско достојанство и који су испуњавали завјет Христов: чините добро и да вам се никад не досади.

Подсећајући на речи Марка Миљанова да „ко чини мало добро, он ће чинити и велико кад узмогне“, протојереј Миодраг Тодоровић је поручио:

-Зато чинимо добро и да нам се никада не досади. Овим нашим литијама свијетли свјетла луча Његошева, која се запалила управо у вријеме Великог и Часног поста када је и написана “Луча микрокозма”. То је нама опомена да је та луча која свијетли скочила с небеског огњишта и да је то оно божанско што у нашим душама сјаји. И ево шансе да у току овог Великог и Часног поста та луча сагори све омразе, мржње, диобе, преваре у нама, да сагори онај страх од пјесничке ријечи што се Црна Гора затвара и кукавичи пред пјесмом. Овај (не)закон је донијет у истом гетсиманском мраку у којем је Христос издат, и та луча треба и тај мрак да сагори и освијетли.

Протојереј Миодраг Тодоровић је све сабране позвао да се у току овог Великога поста чвршће сабирају у слободи, миру и љубави, јединству и заједништву, и сваком добру, чинећи само добра дела:

-Саберимо се око наших светиња јер су нас оне родиле и зато их не можемо дати. Те су светиње родиле наш образ, то је ликоливница наших личности, наш образ. Зато не дамо на образ! Бранићемо образ! Не дамо светиње!, поручио је протојереј Миодраг Тодоровић, парох никшићки.

Литији, у којој је ношен омофор и крст Светог Василија Острошког, претходила је вечерња служба са малим повечерјем током које је читан канон Светог Андреја Критског.

Извор: Митрополија црногорско-пртиморска