Подметнута ватра уз цркву у Брегенцу у Аустрији

Тешко оштећена улазна врата парохијске цркве Маријахилф. Бечка Карлова  црква умазана паролама.

За сада непознати починитељи подметнули су пожар у цркву Маријахилф у Брегенцу. Од ватре је ноћу између суботе и недеље тешко оштећен улазни портал цркве у градској четврти Форклостер, да би гареж продирао у саму католичку богомољу. Једна жена од 52 године која је случај пријавила полицији око 1,20 ч. и један 62-годишњак угасили су ватру водом пре него што је стигла ватрогасна екипа.

Према проценама, ватра је изазвана бензином. Аустријска агенција за штампу јавила је у недељу ујутру да је код степеништа на улазу пронађена празна канта у којој се налазио бензин или дизел. Ова црква је изграђена између два светска рата према пројекту архитекте Клеменса Холцмајстера.  

Бечка Карлова црква (Karlskirche) умазана паролама

Други случај оштећења цркве пријављен је у недељу ујутру у Бечу. Овде су засад непозната лица умазала црквену фасаду графитима и флекама, како је саопштила бечка полиција. Недело је откривено у раним јутарњим сатима. 

Изгредници су очигледно бацили на црквени зид неколико кеса са фарбом и побацали неколико статуа, рекла је Радио Бечу портпаролка полиције Барбара Рис. Измазан је и графит „После репресије следи отпор“, као и различити симболи на зиду. Истиче се да је настала „огромна материјална штета“ на грађевини од пешчаног камена.

Извор: Катпрес (превод Р. Ракић)