Подмладак хора „Богородичин“ на фестивалу у Русији

Подмладак хора „Богородичин“ на фестивалу у Русији
Подмладак хора „Богородичин“ на фестивалу у Русији
Подмладак хора „Богородичин“ на фестивалу у Русији
Подмладак хора „Богородичин“ на фестивалу у Русији

На позив фондације Достоино ест, са благословом Владике аустријско-швајцарског г. Андреја, подмладак хора Богородичин Светоуспенског храма у Цириху боравио је од 25. до 30. маја 2017. године у Русији, где је учествовао на интернационалној смотри дечјих хорова поводом празника Светог мученика царевића Димитрија Угљичког и Московског, покровитеља деце и младих. На фестивалу је узело учешћа 15 хорова из Русије, Белорусије, Грузије и хор Богородичин, који је представљао Србију.

У недељу, 28. маја 2017. године, свету архијерејску Литургију служили су Епископ переславски и углически Фјодор и Епископ рибински и даниловски Венијамин. Саслуживало је 17 свештеника и 5 ђакона, а здружено су певали руски, српски, белоруски и грузијски хорови. Светој служби присуствовали су и градоначелник Углича г. Анатолиј Курицин и председник правитељства (владе) Јарославске области г. Степаненко Димитриј Александрович.

Након Литургије уследила је литија из Саборне цркве до Кремља (тврђаве) града Угљича и цркве у којој је млади царевић Димитрије био сахрањен након мученичке смрти. У цркви је отпевано благодарствено молебствије, уручени су поклони, а затим је у градској свечаној дворани поред реке Волге одржан концерт свих учесника фестивала.

Сутрадан, у понедељак, 29. маја 2017. године, одржан је завршни концерт у Переславу у част Светог Александра Невског. Том приликом су додељене награде жирија који је пратио наступе хорова у свечаним дворанама и у цркви. На велику и неочекивану радост, хор Богородичин је освојио друго место, а награду је владика Фјодор лично уручио диригенту Игору Маринковићу. Хор је из Угљича кренуо за Москву, где су обишли Загорски манастир у коме се подвизавао Свети Сергеје Радоњежски. Након обиласка највећих московских храмова и градских знаменитости, велику радост донео је сусрет са скромним, тихим, али изузетно даровитим владиком Тихоном, који је такође ректор богословије Сретенског манастира.

Млади чланови хора имаће велику духовну корист од овог путовања, које ће их подстаћи да и надаље негују љубав према својој Цркви певањем на недељним богослужењима – као што то раде њихови вршњаци у братској Русији.

Извор: Епархија асутријско-швајцарска