Подршка америчког Конгреса Константинопољској Патријаршији

89 од 100 сенатора и 291 од 435 чланова Представничког дома Сједињених Америчких Држава потписали су писмо којим позивају предсједника Обаму да пружи подршку Константинопољској Патријаршији и Патријарху Вартоломеју.

„Од оснивања модерне Републике Турске, власти су се мијешале у канонски избор патријарха Константинопољског, конфисковали су 90% имовине и затворили једину образовну установу, Богословију на Халки“, изјавио је др Антони Ј. Лимберакис, представник Реда светог Андреја Првозваног, званичног лаичког удружења Константинопољке Патријаршије, основаног 1966. у Америци.

„Упркос овим тешким условима, патријарх Вартоломеј, који говори осам језика, препознат је као један од 100 најутицајнијих људи у часопису Тајм (Time). Он је први у свијету донио међувјерски документ након терористичког напада 11. септембра. Његова Светост је, такође, одликован златном медаљом Конгреса, чашћу која је прије њега указана Џорџу Вашингтону, Винстону Черчилу, папи Јовану Павлу и још малом броју људи“, додао је Лимберакис.

Извор: Митрополија црногорско-приморска