Подршка нападнутом пароху сисачком

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије посјетио је 7. јула 2016. године пароха сисачког јереја Веселина Ристића и његову породицу.

У пратњи митрополита Порфирија били су јеромонах Никон и ђакон Бранимир Јокић. Оца Веселина овом приликом посјетио је и проф. др Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа, те представници српске заједнице Града Сиска и Сисачко-мославачке жупаније. -Вест о провали нас је ражалостила и забринула. Дошли смо да изразимо подршку оцу Веселину, али не само њему, него и свим православним верницима, јер свако упадање у храм и нарушавање његове слободе истовремено је атак на оне који се у том храму окупљају. Повреда православног храма јесте повреда савести и слободе православних верника, јер храм је искључиво место мира, љубави и слободе, истакао је митрополит Порфирије и нагласио да међу свим грађанима Сиска разлике међу њима не смију да умањују било чије људско достојанство и право на пун, слободан и нормалан живот.

-Уверен сам да огромна већина грађана овог града, али и целе Хрватске има потребу за нормалним животом, без искључивих ставова – рекао је Митрополит и истакао да је након овог догађаја добио подршку из Католичке цркве, Исламске заједнице и представника градских власти. Мкитрополит је позвао и православне вернике Сиска да буду истинска подршка свом свештенику и његовој породици.

Проф. др Милорад Пуповац је истакао да људска дужност налаже да се данас посјети отац Веселин. -Ова провала и пљачка озбиљан су атак на приватност и дом. Боље је уколико се провала десила из ниских побуда и користољубља, а не из осјећаја мржње и непоштовања према светињама Српске православне цркве.

Подсјећамо, у ноћи између 4. и 5. јула непознати починиоци су уз употребу силе провалили у цркву Свете Петке у Сиску, а потом у парохијски дом, стан свештеника и његове породице и у црквену канцеларију. Починиоци овог недјела који је унио додатну нелагоду и страх међу православне вернике у Сиску још нису пронађени.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска