Поглавар Асирске Цркве у Москви

Поглавар Асирске Цркве у Москви
Поглавар Асирске Цркве у Москви
Поглавар Асирске Цркве у Москви
Поглавар Асирске Цркве у Москви

На позив Патријарха московског и све Русије Кирила,  у Москви ових дана борави делегација Асирске Цркве  од Истока са Католикос-патријархом Мар Динхом IV на челу. У његовој делегацији налазе се: Митрополит Багдада и свег Ирака Мар Георгије Слива, Митрополит Индије Мар Јефрем Мукен, секретар Светог Синода Епископ Калифорније Мар Ава Ројел, Епископ Северног Ирака и Русије Мар Исак Јусеф.

Током посете обележиће се стогодишњица од почетка масовног пресељења Асираца у Руску Империју. Поред Патријарха Кирила, госте из Ирака примиће и високе државне личности Руске Федерације.  У плану је и посета асирским општинама у Ростову на Дону, где ће Патријарх Мар Динха обавити чин освећења камена темељца новог асирског храма, и у Краснодару, где ће се 30. маја обавити велико освећење новосаграђене асирске цркве. Иначе, по доласку делегације у Москву обављена је посета московској асирској парохији Пресвете Деве Марије, где је Патријарх одслужио молебан и сусрео се са члановима парохије.

Високе госте из Ирака примио је и Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски Иларион. За време разговора Патријарх Мар Динха је подсетио на геноцид над хришћанским народима у Османском царству 1914-1918. године услед чега је дошло до масовног пресељења Асираца у области Руског царства. Патријарх је говорио и о садашњем тешком стању хришћана на Блиском истоку услед дестабилизације политичке ситуације у том региону и доласка на власт радикалних исламиста. Тако је само у Ираку последњих година порушено много хришћанских храмова, док је 1000 хришћана убијено због исповедања вере у Христа.

Митрополит Иларион је изразио дубоко жаљење Асирској Цркви од Истока услед ових прогона који су задесили хришћане  последњих година у Ираку и Сирији, и изјавио да ће Русија и Руска Православна Црква и даље указивати снажну помоћ хришћанима у невољи на Блиском истоку. Митрополит сматра да је неопходно активније обавештавати међународну заједницу о размерама непрекидних прогона хришћана Блискога истока, у чему Руска и Асирска Црква могу знатно допринети.

Обе стране су размотриле могућност даље сарадње двеју Цркава, у шта спада и развијање  заједничких научно-богословских пројеката и студентска размена.

Патријарх Мар Динха је заблагодарио Руској Православној Цркви на услишењу потреба асирске општине у Русији уопште, а посебно на уступању парцеле за изградњу храма асирске општине у Ростову на Дону.

***

Асирска Црква  од Истока – једна од древних источних дохалкидонских Цркава, настала је у I веку, у Месопотамији, у местима која су говорила арамејски. Према црквеном предању, овде су проповедали Апостоли Петар, Тома, Тадеј и Вартоломеј. Апостол Тома је пренео благу вест чак до Индије, где и данас постоје парохије Асирске Цркве од Истока. У време његовог процвата утицај ове Цркве се простирао на сву централну Азију и мисионарски рад је провођен чак у Монголији и Кини. Ова Црква признаје само два прва васељенска Сабора – Никејски из 325.г. и Цариградски из 381.г., па се тако сматра наследницом несторијанског усмерења хришћанства.

Патријарх Мар Динха је рођен 1935.г. близу града Шаклава у Краљевини Ирак у породици свештенослужитеља. Октобра 1976. изабран је за Католикоса Патријарха Асирске Цркве од Истока. Учествовао је у свечаностима поводом хиљадугодишњице крштења Русије 1988. године.

Извор: Московска Патријаршија