Поглавар Римокатоличке Цркве поводом Дана мира

Предстојатељ ове Цркве сваке године упућује посебну посланицу поводом Дана мира, 1. јануара. Овде доносимо извод:

Мир свима људима и свим народима на земљи! Мир који су анђели објавили пастирима у божићној ноћи, јесте дубока тежња сваког појединца и свих народа, а посебно оних који највише пате због његовог одсуства. Од ових потоњих, које стално носим у својим мислима и молитвама, поновно бих споменуо више од 250 милиона миграната широм света, од којих 22,5 милиона чине избеглице. 

Папа Бенедикт XVI, мој драги предходник, говорио је о њима као "мушкарцима и женама, деци, младима и старијим лицима који траже место на којем ће се скрасити и живети у миру". Да би пронашли тај мир, многи од њих су спремни да  изложе опасности сопствени живот на путовању које је често дуготрајно и опасно, подносећи тешкоће и патње и суочавајући се с оградама и зидовима изграђеним како би се држали далеко од њиховог циља.

Милосрдног духа загрлимо све оне који беже од рата и глади или су због дискриминације, прогонства, сиромаштва и срозавања животне средине присиљени да напусте своја огњишта.

Свесни смо да није довољно отворити своја срца за друге који пате. Много тога још требати учинити пре него што наша браћа и сестре узмогну поновно мирно живети у безбедном дому. Прихватање других тражи конкретно залагање, мрежу помоћи и доброчинства, будну и саосећајну пажњу, одговорно управљање новим и сложеним ситуацијама које се каткад придодају многим другим већ постојећим проблемима, као и ресурсима који су увек ограничени. Спровођењем у дело врлина разборитости, државници би требало да предузму практичне кораке како би их примили, заштитили, "и колико то допушта непатворено добро њихове заједнице, ишли наруку онима који би  можда хтели да се укључе у нову заједницу". Они имају јасну одговорност према сопственим заједницама, легитимна права и складан развој које морају да осигурају да не би постали попут лудог градитеља који је погрешно израчунао и није успео довршити кулу коју је започео да гради.

Извор: Радио Ватикан (Инфо служба СПЦ)