Патријарх Кирил са председником Удружења логораша у Маутхаузену

После Божанске Литургије, 9. априла 2018. године, у Успењској Саборној цркви у московском Кремљу Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил састао се са професором Волфгангом Јоханес Бандионом, председником аустријског Удружења преживелих логораша у Маутхаузену.

На састанку у патријарховим одајама учествовали су г. Стефан Вајдингер, опуномоћени министар Амбасаде Аустрије у Москви; г. Алексеј Конопаченков, члан Међународног комитета Маутхаузен, председник руског Удружења преживелих из Маутхаузена; и ђакон Андреј Титушкин, члан Секретаријата за далекоисточне земље при Одељењу за спољне црквене односе Московске Патријаршије.

Према речима председника аустријског Удржења преживелих у логору Маутхаузен, света дужност савременика је да сачувају сећање на прошлост, јер памћење значи осећање одговорности за прошлост, значи познавање свих жртава и криваца по имену и бити у могућности да се разлучи добро од зла и да се саосећа са онима који су то преживели и који су умрли.

Председник овог Удружења поклонио је Патријарху московском медаљу за заслуге.

Патријарх Кирил је замолио високог госта да поздраве кардиналу Шенборну и рекао у закључку да цени оно што ово Удружење ради да би сачувало сећање на оне који су искусили страхоте фашистичких концентрационих логора. У Русији, каже, може да се нађе пуно људи који осећају солидарност са преживелим. Многи совјетски грађани су погинули током Великог отаџбинског рата. Скоро свака породица је изгубила неког. У Русији могу да нађу многи слични људи који покушавају да сачувају сећање на оне који су страдали и који су умрли у рату.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)