Поглавар Сиријске Православне Цркве допутовао у Русију

Поглавар Сиријске Православне Цркве допутовао у Русију
Поглавар Сиријске Православне Цркве допутовао у Русију
Поглавар Сиријске Православне Цркве допутовао у Русију
Поглавар Сиријске Православне Цркве допутовао у Русију

Поглавар Сиријске Православне Цркве, Његова Светост Патријарх Мор Игњатије Јефрем II, стигао је у Русију 9. новембра 2015. у званичну посету, а на позив Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила. Ово је прва посета Патријарха Игњатија Јефрема II Руској Православној Цркви од његовог избора на патријаршијски престо у марту 2014. године.

У делегацији која прати поглавара Сиријске Православне Цркве налазе се Мор Северије Хава, Митрополит Багдада и Басре; Митрополит Мор Дионисије Јован Кавак, патријархов помоћник и директор Одељења за екуменске односе Сиријске Православне Цркве; Архиепископ Мор Филоксеније Јусуф Цетин, патријаршијски викар за Цариград и Анкару; Мор Никодим Дауд Шараф, Архиепископ Мосула; архимандрит Рабан Рожер-Јусуф Акрас, директор Одељења за сиријске студије; и архимандрит Рабан Јосиф Бали, патријархов секретар и директор канцеларије за медије.

На аеродрому Шереметјево у Москви Његову Светост Патријарха Мор Игњатија Јефрема II дочекао је Митрополит волоколамски Иларион, који га је поздравио у име Руске Православне Цркве.

Међу великодостојницима који су узели учешћа на састанку били су Архиепископ Езрас Нерсисјан, јерарх  Руске и Нор-Накичеванске епархије Јерменске Апостолске Цркве; Кор-епископ Самано Одишо, настојатељ асирске цркве Св. Марије у Москви; јерођакон Стефан (Игумнов), секретар ОСЦО за међухришћанске односе; и запослени у ОСЦО.

Током посете, која ће се окончати 13. новембра, Његова Светост Патријарх Мор Игњатије Јефрем II састаће се са Његовом Светошћу Патријархом московским и све Русије Кирилом и представницима државне власту Руске Федерације, и посетиће богословске школе Руске Православне Цркве и цркве и манастире у Москви и у московској  области.

***

Сиријска Православна Црква припада породици тзв. „дохалкидонских“ Цркава, у које спадају Коптска, Апостолска Јерменска, Етиопска и Еритрејска Тавахедо Црква. Она је једна од традиционалних хришћанских заједница Блиског истока и има један и по до два милиона верника. Канонска територија Сиријске Православне Цркве обухвата Сирију, Ирак, Либан и јужни део Турске. Историјски, ова Црква је блиско везана за Маланкара Сиријску Цркву која је заступљена у Индији.

У 20. веку значајан број верника Сиријске Православне Цркве на Блиском истоку био је принуђен да напусте своју отаџбину и оде на Запад, јер се погоршала политичка и друштвена ситуација у региону. Године 2013. дошло је до отмице двојице митрополита Алепа у Сирији, међу којима је један, Мар Григорије Јохана Ибрахим, архијереј Сиријске Православне Цркве. Још увек је непознато где се они налазе.

Извор: Московска Патријаршија (превод Информативне службе)