Поглавари англиканских провинција састају се у саветовање

Саветовања се тичу различитих погледа на рукополагање жена и склапање истополних тзв. брачних веза

Лондон, 7.1.2016. – Поглавари англиканских провинција из целога света, које су у Англиканској заједници, састаће се у понедељак у циљу проналажења тачака помирења. До наредне суботе ових 38 великодостојника, под председавањем Архиепископа кентерберијског Јустина Велбија, већаће о појединим контроверзним питањима. Између осталих, као кризна сматрају се размимоилажења око  даљег рукополагања жена у чинове пасторки и бискупица, као и опхођење према хомосексуалцима, што тешко урушава углед ове Цркве у свету и њено јединство као такво. Према садашњим подацима, Англиканска заједница има у свету 85 милиона верних.

Архиепископ Јустин је унапред говорио о „веома, веома тешким питањима“ која се тичу како Англикнске заједнице, тако и хришћанства уопште. Он мисли да ће њихово разматрање унети мир у Цркву и довести до заједничких ставова. Међу другим темама треба да су „верски мотивисано насиље, заштита деце и одраслих којима је потребна социјална помоћ, еколошко стање и сексуалност,“ навео је Примас Енглеске.

Највише законодавно тело Англиканске светске заједнице је Ламбетска конференција, која се се састаје сваких десет година. Следећа конференција треба да се одржи 2018. године. На претходној таквој конференцији 2008. г. једна четвртина националних Цркава је, протестујући против рукополагања у бискупа једног хомосексуалца, иначе свештеника у САД, напустила Ламбетску конференцију.

Англиканска Црква је настала 1533.г. услед сукоба краља Хенрија VIII с Папом око поништења краљевог брака. У верским питањима англикани су остали блиски римокатолицима, да би касније бивали све јачи протестантски утицаји, који су 1549. довели до објављивања верског приручника тзв. „Book of Common Prayer", „Књиге заједничке молитве“, одн. ауторитатвног догматског учења.

Извор: Катпрес (Р.Р.)