Поглавари Цркава апелују да се очува присуство хришћана на Блиском истоку

„У многим земљама Блиског истока и у северној Африци наша браћа и сестре у Христу истребљују се са целим својим породицама, селима и градовима. Њихови храмови се подвргавају варварском рушењу и пленидби, светиње се оскврњавају, споменици уништавају. У Сирији, Ираку и у другим земљама Блиског истока с болом посматрамо масовну емиграцију хришћана из земље у којој је отпочело ширење наше вере, и где су они живели још од апостолских времена заједно с другим религијским заједницама,“ – с тугом констатују папа римски Фрања и патријарх московски и све Русије Кирил у Заједничком саопштењу усвојеном на крају сусрета 12. фебруара 2016. г. на међународном аеродрому у Хавани.

У документу се садржи одлучан апел светској заједници да предузме хитне мере како би се прекратио даљи изгон хришћана с Блиског истока. У овој декларацији се примећује да и припадници других религијских традиција постају жртве грађанског рата, хаоса и терористичког насиља.

 „Ми се клањамо пред храброшћу оних који и по цену сопственог живота сведоче о јеванђељској истини, и који се пре излажу смрти него што се одричу Христа. Верујемо да мученици нашега доба, који потичу из различитих Цркава, но удружени заједничкиом страдањем, представљају залог јединства хришћана,“ – истичу Папа римски и Свјатејши патријарх Кирил, апелујући нарочито на „све који могу утицати на судбину свих отетих, међу којима и митрополитā алепских Павла и Јована Ибрахима, који су ухваћени у априлу 2013. г., и учинити све што је неопходно да се што пре ослободе.“

Напоменувши да је хиљаде лица погубљено и да су милиони пострадали услед ратова у Сирији и Ираку, Папа и Патријарх истичу неопходност „удруживања како би се окончали насиље и тероризам, и истовремено путем дијалога што пре издејствовао грађански мир“, а такође примећују да је становницима земаља захваћених сукобом, исто као и многобројним избеглицама, неопходно обезбедити хитну многоструку хуманитарну помоћ.

„Обраћамо се свима странама које се могу наћи увучене у конфликте ватреним апелом да пројаве добру вољу и седну за преговарачки сто.  У исто време, неопходно је да међународна заједница искористи сваки могући напор како би се окончао тероризам заједничким, удруженим и координисанима залагањем. Апелујемо на све земље увучене у борбу против тероризма на одговорну и трезвену акцију. Позивамо све хришћане и све верујуће у Бога на сугубу молитву Творцу и Промислитељу света, како би Он очувао своју творевину од разарања и не би допусти нови светски рат. Да би се обезбедио солидан и трајан мир, морају се предузети нарочити напори како би се откриле оне заједничке вредности које нас обједињују, засноване на Јеванђељу Господа нашега Исуса христа,“ – истичу у Заједничком саопштењу римски папа Фрања и патријарх московски Кирил.

Извор: Московска Патријаршија (превод: Радомир Ракић)