Поглавари Цркава: Благодарни смо Богу за овај сусрет

Потписивањем Заједничке изјаве у Хавани, главном граду Кубе, у петак 12.2.2016.г. закључен је,по мишљењу многих, историјски сусрет поглаварā Руске православне цркве и Католичке цркве, уз хитан апел за прекид сукоба и прогона хришћана на подручју Блиског истока.

У двочасовном разговору иза затворених двери и најужих саветника Папа је казао да су разговарали као Епископи и браћа у духу истог крштења. Папа је додао како су разговарали омногим иницијативама које сматрају остваривим, упркос постојећим препрекама које још раздвајају две Цркве.

Папа и Патријарх су изразили наду да сусрет на Куби може допринети конкретном начину зближавања и јединству међу хришћанима.

У потписаном документу од 30 чланова  се опширно говори о прогону хришћана и других верника у земљама Блиског истока и северне Африке, који су сведоци уништавања цркви и затирања породица, села и читавих градова/насеља. У документу се посебно спомињу сукоби у Сирији и Ираку, а међународна заједница се хитно умољава  да се једнодушно заузме за окончање насиља и тероризма и спречавање затирања хришћана на том подручју.

Патријарх и Папа су међурелигијски дијалог означили као ”виталан”, те апелују на све који се боре против тероризма да делују ”мудро и одговорно”. Поглавари су такође изразили и велику забринутост за слободу исповедања вере, не само у бившим комунистичким земљама где је атеизам владао деценијама, него и у деловима Европе и даље, где секуларизам представља озбиљну претњу слободи вере.

У Изјави се такође осврће и на питање сиромаха и имиграната који куцају на вратима богатих земаља, где разуздани конзумеризам прети природним ресурсима планете.

Патријарх и Папа су поновили своје уверење како су породица и брак, као и чин слободне љубави између мушкарца и жене, темељ друштва.

Наглашено је неотуђиво право на живот, нерођене деце, као и старих и болесних особа, позвавши младе хришћане на живљење еванђелских вредности без страха.

Напослетуку су двојица поглавара разговарали о сукобу у Украјини, који је проузроковао толико мртвих и рањених, изазвавши тако хуманитарну и економску кризу.

Изразили су и наду да ће њихов сусрет допринети окончаавању напетости између унијатских и православних хришћана, те су позвали чланове свих Цркава на заједничко заузимање за успостављање мира у земљама погођених ратом.

протођакон Зоран Андрић, Минхен