Појањем кроз вишевековну српску традицију

 Србски православни појци одржали су концерт у препуном Коларцу

Србски православни појци одржали су концерт пред више од 1300 људи у Великој сали Коларчеве задужбине, чиме су показали да многобројна београдска публика препознаје важност српске музичке традиције. Због великог интересовања за концерт Србских православних појаца, Велика сала у Коларцу била је попуњена до последњег места, а више од 400 посетилаца стајали су како би чули овај јединствени вокални састав.

Љубитељи „а капела“ били су у прилици да чују традиционалне песме српског народа, јединствену изведбу корачница Војске Републике Србије, црквене напеве из 15. века, као и тропар Србских православних појаца, а овације публике изазвале су песме „Тамо далеко“,  „Суза Косова“,  „Ајде, Јано“ и „Пећка кандила“. Србски православни појци наступили су у саставу 8 мушких и 3 женска вокала, а публика је за крај, заједно са „Појцима“, отпевала песме „Ој Косово, Косово“ и дечју нумеру „У свету постоји једно царство“, изведену у стилу „Појаца“.

Марко Качаревић, вођа „Појаца“ изјавио је да су Србски православни појци концертом у Коларцу крунисали четири године њиховог постојања и захвалио се свима који пружају подршку њиховом раду. „Позвали смо све младе и музички талентоване људе да се прикључе формирању малих појачких састава како би на тај начин свако могао да пружи свој допринос у очувању српске традиционалне музичке баштине“, истакао је Качаревић. Ово је други велики концерт Српских православних појаца у Београду, од њиховог окупљања 2011. године.