Покајање пред лицем Богочовека

Покајање пред лицем Богочовека

Епископ шумадијски г. Јован служио је 22. новембра 2012. г. свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овог светог храма.

Владика је беседио о стрпљењу Божјем према грешницима, као и нашем људском осуђивању, о чему је на Литургији читано у 70. зачалу Лукиног Јеванђеља. Не смемо да узимамо суд Божји на себе, јер је наш суд варљив. Да не бисмо осуђивали другога, потребно је да имамо покајање. Сам Господ почиње своју проповед потребом покајања. Покајање је васкрсење душе у светлости Истине, Правде, Љубави – Светлост сваког добра. Наше кајање је исправно једино пред Лицем Царства небесног, што подразумева покајање пред Богочовеком Христом и пред Његовим Јеванђељем. Без покајања нећемо наћи врата Царства будућег која се отварају смиренима. Смиреност је темељ нашег живота. Отуда и дивна српска изрека: Покајање – радовање! - поука је Владике Јована.

Литургију је својим појањем улепшао хор Жена мироносица, а после причешћа верних Владика је посетио братство Светотројичког храма у парохијском дому.

Извор: Епархија шумадијска