Поклоничка литија на Цвети у Букурешту

У недељу 4. априла 2015. године хиљаде верника и 750 свештеника учествовало је у традиционалној поклоничкој литији на Цвети у Букурешту.

Поклоничка литија је започела у манастиру Раду Вода, после вечерње која је служена у 14.30 у манастирској цркви у Букурешту, коју је подигао кнез Раду.  Тада је Његово Преосвештенство викарни Епископ Архиепископије букурештанске Тимотеј Праховеанул осветио врбове гранчице. После тога је Архиепископ и свештенство разделио гранчице и онда је литија кренула улицама Раду Вода, Марасести, Димитрије Кантемир, Бибеску Вода и Сербан Вода.

Литија се потом зауставила код прве станице – код Митрополитанске Саборне цркве Светог Спиридона Новог, патријархове капеле. Свештеници овог храма дочекали су литију испред Митрополитанске цркве.

Потом је литија наставила до цркве Свете Катарине, капеле Богословског факултета „Патријарх Јустинијан“ у Букурешту. Када је литија стигла испред универзитетске капеле Свете Катарине, сачекали су је предавачи овог Факултета, као и свештеници при цркви Свете Катарине, студенти који се налазе у студентском дому. После овог литија се упутила ка Патријаршијском Саборном храму.

Кад је стигла на Патријаршијску гору, поклонике је дочекао испред Патријаршијског храма Његово Блаженство Патријарх Румунске православне Цркве Данило. Патријарх румунски је одржао проповед за хиљаде поклоника на Гори радости, истакнувши значај празника Уласка Господа у Јерусалим (Цвети).

Верници учесници у поклоничкој литији добили су од Патријарха румунског Данила  иконице Уласка Господа у Јерусалим.

У Букурешту је поклоничка литија на Цвети била забрањена од стране комунистичког режима 1948. године, а обновљена је 2008. године на иницијативу и уз благослов Његовог Блаженства Патријарха Данила.