Поклоничка литија у част Светог Јована Рилског у Бугарској

Пета поклоничка литија „Рилски чудотворац“, у част првог бугарској пустињака преподобног Јована Рилског (876-946; слава: 19. октобра/1. новембра) започела је у бугарској престоници 1. августа, јавља званичан сајт Бугарске Патријаршије.

Идеја неколико младих људи који су пешачили до Рилског манастира и који су целивали мошти преодобногЈована, постала је догађај који се одржава сваке године, а на који долазе све више и више хришћана из различитих делова Бугарске и других земаља.

У току шест дана, од 1. до 6. августа, учесници литије су препешачили више од 100 километара, прешли преко три планинска масива Витоше, Вериле и Риле, провели ноћи у десет градова.

Литија је почела Литургијом у Саборној цркви Свете Софије. Свештено-економ Ангел Ангелов, протосинђел Митрополије софијске, као један од организатора овог поклоничког путовања, служио је Литургију.

После Литургије Његово Преосвештенство Епископ главиницки Јован одслужио је чин водоосвећења и пошкропио је учеснике ове литије.

Прво место одмора где је стала литија, била  је ротунда црква светог великомученика Георгија Победоносца (најстарији и најочуванији споменик архитектуре из римског периода у Софији), одакле су 1469. године мошти светог Јована Рилског пренесене у Рилски  манастир.

Извор: OCP