Поклоничко путовање у Свету Гору

Сходно редовном годишњем Плану Канцеларије православног душебрижништва, по други пут ове године православни војници који раде у ОС БиХ имали су прилику отићи на поклоничко путовање у Свету Гору. Након браће који раде у херцеговачким касарнама, овај пут на поклоњење су ишли православни војници који службују у касарнама у Дубравама, Бијељини и Жепчу.

После молитве за путовање која је одржана у храму Светог великомученика кнеза Лазара и свих Српских мученика у касарни ''Војвода Степа Степановић'' у Бијељини, група од 30 војника – вјерника на челу са својим војним свештеником, кренула је 06.08.2013.године у посјету монашкој држави и поклоњењу њеним светињама. Прво је посјећен манастир Хиландар, а послије и сједиште Свете Горе – Кареја, скит Светог Андреја, испосница Светог Саве и келија Патерица, а у повратку у граду Солуну Српско војничко гробље и храм Светог великомученика Димитрија. Поред тога што су имали прилику да се духовно обнове у овим светињама и да целивају многе свете мошти Божијих угодника, православни војници су могли и да се подсјете и науче много тога из веома богате и тешке историје Српског православног народа.  Оно што је најважиније јесте да су се у манастиру Хиландару скоро сви поклоници исповједили и причестили и да је један брат крштен водом и Духом и тако постао пуноправни члан Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве. 

Благодарећи Богу и Његовим светим угодницима путовање је завршено 10.08.2013.године, али благослов и утисци са њега остају неизбрисиви за свакога ко је имао прилику напојити се са овог извора православне духовности. 

јереј Иван Савиновић, бригадни свештеник.

Извор: Епархија зворничко-тузланска