Поклоничко путовање по Епархији захумско-херцеговачке

По благослову старјешине саборног храма у Билећи, јереја о.Михаила Андрића, чланови црквеног хора „Свети Сава", који дјелује при истоименом храму у овом Херцеговачком градићу, са својим вјероучитељем Срђаном Милошевићем, у суботу 13.06.2009.год., били су на једнодневном поклоничком путовању по нашој богомспасаваној епархији.

Циљ овог, као и циљ свих поклоничких путовања је, прије свега духовно богаћење свих који на овај пут пођоше, а потом и боље упознавање наших светиња, те кроз то и умножавање знања стеченог кроз Цркву и вјеронауку, а затим и кроз све друге предмете и науке.
Дјеца су и те како имала шансу да тај циљ остваре, поклањајући се највећим светињама наше епархије и примајући душекорисне поуке кроз уста игумана и монаха, свештеника и вјероучитеља.
Кренувши у раним јутарњим часовима испред саборног храма у Билећи, хор је примио благослов од старјешине храма и одмах кренуо стопама Светог оца Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца.
Најприје се било у родноме мјесту Светог Василија, Мркоњићима и цркви изграђеној над његовом родном кућом. Ту су се дјеца помолила Светитељу и одпјевала пјесму у његову част. Одатле се отишло до манастира Завала, гдје је хор нарочито лијепо дочекан од Игумана завалског, о.Василија. Дјеца су примила овдје веома користне савјете, пјевала и необично брзо се зближила са Игуманом који је показао велику љубав и пажњу према њима. Растајући се са радошћу на лицима дјеца су пожељела да се у будуће често нађу на овоме светом мјесту и да на позив Игумана тада узму учешћа у богослужењима.
Из манастира Завала хор је дошао у мнастир Тврдош и ту примио користне ријечи о манастиру и његовој историји, на крају појући „Достојно јест", Пресветој Богородици и молећи јој се, јер је њој манастир и посвећен.
Након тога отишло се до манастира Херцеговачка Грачаница, гје се након изласка из храма, у игри и дружењу брзо потрошило планирано вријеме.
Одатле се обишао Требињски саборни храм и хор је кренуо пут манастира Дужи. У Дужима је дочекан од Игуманије манастира, мати Теодоре и ту као и у Завали добио многе користне савјете и духовне поуке. Причајући о свом животу и трновитом путу, Игуманија је задивила присутну дјецу и оставила неизбрисив траг у младим дјечијим срцима.
Црквени хор је послије манастира Дужи дошао у манастир Петропавлов, а одатле у древни манастир Добрићево.
У Добрићеву је хор одговарао на Великом вечерњем богослужењу којим је началствовао Игуман добрићевски, Архимандрит Симеон(Биберџић). О.Симеон је свакако веома добро познат билећкој дјеци, те и нарочито омиљен међу њима, тако да није ни чудо што су дјеца из црквеног хора жељела, баш најдуже да се задрже овдје, поред овог духовног горостаса.
Кроз дружење, игру, пјесму и неизрециву радост свих, дан се примицао крају и полако у саму ноћ хор је дошао пред свој саборни храм Светога Саве, напојен са духовних извора водом Живом, славећи и хвалећи Бога у Светој Тројици, Оца и Сина и Светога Духа, сада и кроза све вијекове. Амин.

Извор: Епархијазахумско-херцеговачка