Поклоничко путовање полазника веронауке намесништва бељаничког

У суботу, 29. маја 2010. године у сарадњи свештеника и вероучитеља архијерејског намесништва бељаничког, а са благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског господина Јована, организована је екскурзија за све ученике осмих разреда, полазнике верске наставе у нашем намесништву.

У преподневним часовима деца су са свештеницима и вероучитењима обишли спомен парк Шумарице и походили манастире Дивостин и Драчу, а у поподневним часовима манастир Јошаницу и зоо врт и музеј воштаних фигура у Јагодини. Са радошћу и љубављу констатовано је да су деца одушевљена путовањем па је договорено да следеће суботе организујемо екскурзију и за ученике четвртих разреда основних школа.

Тако је и учињено, овог пута у још већем броју деца четвртих разреда са учитељицама, вероучитељима и свештеницима походили су храм Вазнесења Господњег у Убу и манастире Каону, Лелић и Ћелије. Иако нас је све време путовања пратила киша, сви су били пуни позитивних утисака и радости што су целивали мошти светог Николаја Жичког и Охридског и походили гроб светог Јустина Ћелијског.

У току ова два дана на путовање смо водили око 500 деце од којих су нека по први пут ишла на поклоничко путовање и закључили да је екскурзија пун доживљај и права награда за полазнике верске наставе. Договорили смо се да и наредне школске године организујемо поклоничка путовања која ћемо се трудити да унапредимо тако да она имају што већ васпитно-образовани значај за све полазнике веронауке.

Извор: Епархија шумадијска