Пола века Црквено-школске општине у Финиксу

Пола века Црквено-школске општине у Финиксу
Пола века Црквено-школске општине у Финиксу
Пола века Црквено-школске општине у Финиксу
Пола века Црквено-школске општине у Финиксу

Црквено школска општина Светог Николе у Финиксу (Аризона) прославила педестогодишњицу постојања

”Свечано и торжествено” су можда најприкладније ријечи које могу да опишу како је у суботу и недељу било међу Србима из Финикса и околине. Прославу заиста великог јубилеја својим присуством су увеличали су Преосвећени Епсикопи западноамерички г. Максим, домаћин, новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин и захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије. За ову прилику гости су стигли са разних страна - из Херцеговинe, Чикага, Калифорније, са Хаваја...

Прослава је почела празничним вечерњем које је служио игуман манастира Тврдошa јеромонах Сава уз присуство поменутих владика и приличног броја вјерника. Послије вечерње услиједила је трпеза љубави, која је прерасла у праву духовну гозбу када се развио дијалог између присутних вјерника и владика. Желећи да искористе јединствену прилику која им се указала вјерници су поставили мноштво питања. На сва горућа питања владике су одговарале веома надахнуто.

У недељу, на дан Светог Јефтмија Великог, Божанственом Литургијом је началствовао епископ Лонгин. Саслуживали су епископи Григорије и Максим, игуман манастира Тврдоша Сава, свештеници Никола Чеко из Лос Анђелеса, Драгомир Туба и домаћин Станислав Дурић, као и ђакони Николај Костур из Чикага и Озрен Тодоровић из Лас Вегаса. Епископ Максим је надахнуто бесједио на Јеванђеље о Закхеју. У току Литургије јереј Станислав Дурић је узведен у чин протопрезвитера. Епископ Лонгин је лијепо нагласило заслуге оца Станислава, које су, ако посјетите ову парохију, свима видљиве; предивно уређена и фрескописана црква са лијепо уређеном портом представљају духову оазу у овом дијелу Финикса. Не треба ни занемарити ни духовни живот који се осјећа како плусира, како је нагласио епископ Лонгин.

Славље је настављено у парохијској сали, гдје је послужен славски ручак. У току ручка се бесједило и наздрављало, како доличи једном оваквом дану и јубилеју. А посебно пажњу је изазвао веома емотивни говор епископа Григорија, на који нико у сали није остао равнодушан. На крају говора сви у сали су устали и аплаудирали драгом госту.

Прослава је завршена игром и пјесмом, тачније богатим културно умјетничким програмом који су припремиле фолклорне групе ²Србија² и ²Гаврило Принцип², као и пјевачка етно група ²Брезе². Дјеца разних узраста у предивним народним ношњама су више него успјешно дочарала богаство наше културе.

И шта на крају рећи него заблагодарити нашем Богу у Тројици Слављеноме, Оцу, Сину и Духу Светом, Који нас је овако лијепо сабрао за ову посебну прилику. Велику захвалност изражавамо и нашем домаћину оцу Станиславу Дурићу, пресједнику Црквено школске општине Ђорђе Ристић и свима онима који су допринијели овако успјешној прослави великог јубилеја.

Извор: Епархија западноамеричка