Папина посета допринеће помирењу у Сри Ланки

Велики духовни догађај „како за Сингалезе, тако и за Тамиле“- Римокатоличка Црква посредница у помирењу, тврде политиколози.

Коломбо,12.1.2015. Предстојећа посета папе Фрање Сри Ланки, према мишљењу хајделбершког политиколога Раду Карциумару, може много допринети помирењу у овој земљи раније захваћеној грађанским ратом. „За Сингалезе и Тамиле, било да су будисти, хинди или муслимани, ова посета је велики,  духовни догађај,“ казао је професор у интервјуу за католичку новинску агенцију КНА.

Пет година након крвавог сукоба између тамилских побуњеника и Сингалеза (1983-2009), који је окончан потпуним поразом тамилске мањинске заједнице, долази помирење међу овим народима, истиче овај стручњак по питањима везаним за Сри Ланку. Нормализовање односа омета строга војна владавина тамилским пределима.

Уз то се досадашња власт – која је смењена пре неколико дана – опирала да призна тешке ратне злочине над Тамилима; стотине њихових некадашњих бораца и даље су у тамници. У овој ситуацији Католичка Црква, којој припадају како Сингалези тако и Тамили,  врши важну посредничку улогу. Нарочито на терену Цркви је преостао значајан помиритељни рад.

Папа Фрања ће се налазити у посети Сри Ланки од уторка  до четвртка (13-15. јануар), а у наставку одлази на Филипине. У главном граду Сри Ланке Папи предстоје сусрети са високим личностима из света политике и религије. У Маријином светилишту Маду на тамилском северном делу острва Папа ће служити свечану мису. Око шест процената од укупно 20 милиона становника ове земље припадају римокатоличкој вероисповести.

Извор: Катпрес (Р. Ракић)