Пољска Црква: Аутокефалност Украјине не може се дати групи расколника

Архијерејски Сабор Пољске Саборне Цркве на свом заседању 2. априла 2019. г. изразио је гледиште по „украјинском питању“. „Свети Архијерејски Сабор Пољске Аутокефалне Православне Цркве упознао се са кореспонденцијом о аутокефалности у Украјини која је добијена из: Цариграда, Александрије, Русије, Србије, Румуније, Албаније, Кипра, Бугарске, Чешке, Украјине, Савета о правима човека УН, као и са писмима групе верних Пољске Аутокефалне Православне Цркве,“ истиче се у документу.

Архиејерејски Сабор је изјавио да Пољска Црква потврђује свој став по питању црквеног стања у Украјини који је изражен у резолуцијама од 9. маја и 15. новембра 2018. године. У изјави се каже:

„Аутокефална Црква у Украјини треба да почива на догматским и канонским нормама све Цркве, а не на групама расколника. Они који су одступили од Цркве и који су лишени свештеног рукоположења не могу представљати здрав црквени организам. То је неканонска радња која руши евхаристијско међуправославно јединство,“ каже се у изјави.

Такође се истиче да Пољска Црква сарађује са другим помесним Црквама ради регулисања црквеног живота у Украјини. Архијереји ове Свете Цркве позивају све оне којима је на срцу јединство Православља да се моле за њега како би Бог подарио ово јединство братској Украјини.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)