Пољска Црква позива да се не жури са аутокефалношћу Украјинске Цркве

Пољска Православна Црква је потврдила свој став донет на заседању Светог Архијерејског Сабора 9. маја 2018. године, у којем је наведено да је за давање аутокефалности Украјинској Цркви потребна сагласност свих помесних православних Цркава, пошто би нагла одлука могла продубити јаз у православном свету. Ово је наведено у писму главног секретара ове Цркве Јержи Дорошкевића у одговору на питање једне агенције да изрази став ове Цркве о аутокефалности Украјинске Цркве.

Позивајући се на одлуке Архијерејског Сабора Пољске Православне Цркве од 9. маја 2018, Дорошкевић пише да „аутокефалију даје мати Црква једино после сагласности с предстојатељима свих помесних Цркава, јер нагле одлуке могу продубити раскол у Украјини“. „Данас је у Украјини сложена ситуација, о чему треба да воде рачуна све помесне православне Цркве,“ каже се у писму.

Представник Пољске Цркве такође пише да „у Украјини постоји неколико расколничких Цркава које би требало да се покају и поврате канонима Православне Цркве. Тек тада ће се почети са разматрањем питања о давању аутокефалије.“

Извор: Патриархиа. ру (са руског Инфо служба СПЦ)